Boeiend en drukbezocht Festival B

DRACHTEN Het is zondagmorgen iets voor elven. Maar bij De Lawei in Drachten is het voor dit tijdstip al levendig druk. Festival B heeft hier vandaag zijn deuren geopend.

Allemaal geïnteresseerden stromen toe om deel te nemen aan een van de lezingen die hier zo meteen van start gaan. Rens Kroes en Rineke Dijkinga nemen de aftrap van een hele reeks aan interessante presentaties. Maar ook is het al gezellig druk op de markt met meer dan veertig stands en foodtrucks. Allemaal in het kader van gezondheid, biodiversiteit, leefstijl, onbewerkte producten en het welzijn van lijf en omgeving.

“Echt geweldig wat Rineke allemaal heeft verteld. Ze weet zo ontzettend veel over bodem, darmen, voeding, en alles sluit naadloos op elkaar aan. Maar waar we van schrokken is dat ze vertelde dat onze landbouwbodems schraal zijn geworden. Onze bouwgronden. Dat die niet meer de gezonde elementen en mineralen bevatten die ze vroeger bevatten. Hierdoor heeft de voeding die je uit deze grond haalt ook minder belangrijke stoffen in zich dan vroeger. En dit vindt zijn weerslag op ons als mensen en op onze gezondheid. Maar gelukkig kun je veel zelf doen, als je het je maar bewust bent’, aldus drie vriendinnen dat enthousiast de zaal van de orthomoleculair therapeute Rineke Dijkinga verlaten.

Bewust worden

Dat bewust worden staat ook bij Rens Kroes centraal. Graag spreekt ze een jonge doelgroep aan en die was ook ruimschoots vertegenwoordigd in de zaal. ‘Het begint bij bewust bezig gaan met jezelf en met je leven. Als je écht beseft wat je eet, hoe je leeft en hoe dat zijn weerslag heeft op je gezondheid, heb je al een stap gemaakt. En daar moet je dan op voortborduren.’ De lezing van internist Yvo Sijpkens ging over voeding en chronische ziekten. Hij is ervan overtuigd dat bewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten ervoor zorgt dat er steeds meer mensen obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten ontwikkelen. Een bezoekster van de lezing naderhand: ‘Heel mooi dat ook vanuit de reguliere medische wetenschap steeds meer interesse ontstaat in wat voeding kan betekenen en wat voeding kan doen voor patiënten. Dat het niet alleen maar om medicatie en medicijnen gaat wanneer iemand ziek is, maar dat wat ze eten ook heel belangrijk is.’

Steeds voller wordt het op de markt en mensen drommen langs te vele boeiende stands. Zeewier en algen, veertig verschillende soorten knoflook, biologische kazen, biologisch geteelde bloemen, honing, verantwoord ‘snoepgoed’, allelei soorten thee en een wereld aan kruiden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het hier tegen. Festival B dat dit jaar voor het tweede jaar is georganiseerd is een enorm succes. ‘Vorig jaar was ik hier ook, en toen was vooral een zogenaamd diepgroen publiek aanwezig. Zeg maar de geitenwollensokkentypes. Het valt me op dat er nu een heel divers publiek rondloopt’, aldus een enthousiaste bezoeker die zichzelf niet ziet als diepgroen, maar wel bewust met gezondheid bezig is.

‘Je ziet echt een brede doorsnee van de samenleving, maar ik denk ook dat dat komt omdat mensen echt steeds bewuster omgaan met voedsel, met duurzaamheid en met de wereld waarin we leven. Mooi dat Drachten zo concreet meedoet met het op de kaart zetten van duurzaamheid en biodiversiteit.’

Samen werken

Dat is ook het gedachtengoed waarop Jan Terlouw aan het einde van de middag zijn lezing baseert. Op dóen. Op ermee aan de slag gaan, op samenwerken. Volgens hem is er heel veel mogelijk, als we maar willen. Met elkaar ervoor staan, en je verantwoordelijkheid nemen. Accepteren dat we iets minder groeien in welvaart, en dat we echt iets over hebben voor een beter milieu. We moeten bereid zijn financieel iets in te leveren en iets meer van ons inkomen te willen besteden aan duurder, maar beter voedsel. Op zo’n manier dat boeren met minder dieren en gronden toch ook een goed bestaan kunnen hebben. Inkomenspolitiek hoort daar ook bij, vindt Terlouw. Maar ook minder eten weggooien en minder vlees eten. Het is eigenlijk heel simpel, vindt Terlouw.

Ook met welvaartsspreiding valt volgens hem veel voordeel te behalen. ‘Een betere verdeling van de welvaart leidt ook tot minder geboorten in ontwikkelingslanden. Dat is al jaren een feit. Hoe beter het met een land gaat, hoe minder kinderen er worden geboren. Dit is cruciaal bij een wereldbevolking die te veel toeneemt.’ En daarnaast investeren in groene, duurzame energie. ‘We hebben heel lang kunnen genieten van fossiele brandstoffen en het heeft ons heel veel welvaart gebracht. Het is onze taak, onze verplichting een aarde aan onze kinderen achter te laten waarop zij ook weer kunnen genieten. Weliswaar met andere bronnen van energie. Maar die zijn er volop. Als we maar willen. En als we maar doen. Met zijn allen, dan moet het lukken.’