Doneeractie voor rolstoelbus

DRACHTEN Jimmy Badri (28) en Sabine Brand (29) uit Drachten zitten in zak en as.

Sabine en hun twee zoontjes zijn drager van een zeldzaam gen, dat de kans op kanker vergroot. Jayden (3) zit in een kinderstoel. Lopen en staan kan hij al niet meer, hij is rolstoelafhankelijk. De peuter heeft een hersentumor, een kwaadaardige die hard groeit. Opereren en bestralen kan niet, onder meer vanwege de plek van de tumor, en chemotherapie slaat niet aan.

Jimmy is bijna ten einde raad. Ruim een half jaar geleden leidde het gezin nog een redelijk normaal bestaan. Ze probeerden een financieel stabiel leven te leiden. Het gezin verhuisde ervoor van Leeuwarden naar Drachten, zodat Jimmy dichter bij zijn werk bij een fastfoodketen zat. Toen bleek dat zijn partner Sabine borstkanker had.

Daar bleef het niet bij. Sabine blijkt het zeldzame erfelijke kankersyndroom Li-Fraumeni te hebben. Zoon Lucas (6) is gezond, maar moet voor controle om de drie maanden naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

De financiële situatie is nijpend. De rolstoel past niet in zijn auto. Ze kunnen wel taxi-vervoer krijgen, maar de speciale autostoel waar Jayden eigenlijk in hoort te zitten, willen de meeste taxi-chauffeurs niet in hun wagen hebben. Jayden krijgt in principe dagbehandelingen, bij zijn volgende chemokuur mag hij blijven slapen. Jimmy en Sabine kunnen dan in het Ronald McDonald Huis overnachten. Maar dat kost ook vijftien euro per nacht.

Jimmy is voor de aanschaf van een rolstoelbus een doneeractie voor begonnen, op de gelijknamige website. Of eventueel voor een levensverlengende behandeling in een Duitse kliniek. Omdat het om experimentele behandelingen gaat, worden die niet vergoed door de zorgverzekeraar.