Bowlingbal, winkelkarretjes en beveiligingscamera: opruimactie Skjin Wetter haalt 3.951 kilo afval uit water

HEERENVEEN - Bij de grote opruimactie ‘Skjin Wetter’ in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden is in totaal 3.951 kilo afval opgevist. Van dat afval kwam 572 kilo uit Heerenveen.

In Heerenveen, Drachten, Harlingen, Kollum, Lemmer, Sint Annaparochie en De Westereen en hebben honderden duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, brandweerkorpsen en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opgeruimd.

De actie was een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF) en werd ondersteund door Wetterskip Fryslân, zeven Friese gemeenten en in Lemmer door NederlandSchoon.

De actie leverde natuurlijk vooral veel plastic op, maar er kwamen ook hele andere objecten boven water. Zo werden er in Heerenveen een bowlingbal en een vakkundig doorgesneden beveiligingscamera gevonden. In Kollum werden een surfplank en een verkeersbord opgevist. Ook fietsen kwamen regelmatig uit het water.

Op veel locaties was een kunstenaar aanwezig, die van het opgeviste afval een kunstwerk gemaakt. Zo maakte kunstenaar Remon de Jong in Drachten fantasiewezens van het opgeviste afval.

Op alle locaties is de gehele dag het afval gewogen met behulp van een grote industriële weegschaal.

Drachten droeg 799 kilo bij, Harlingen 1.552 kilo, Kollum 490 kilo, in Lemmer kwam 139 kilo afval uit het water, in Sint Annaparochie 249 kilo en in De Westereen 150 kilo.