Filosoof Jeroen Linssen naar Drachten

DRACHTEN Filosoof Jeroen Linssen houdt op dinsdagavond 15 oktober een lezing over hebzucht. De avond wordt gehouden in de Brede School De Drait te Drachten (Flevo 190).

“Greed is good!” zegt Gordon Gekko in de film Wallstreet. Voor de goede verstaander klinkt in deze uitspraak het gedachtegoed van Adam Smith door. Deze filosoof meende dat het algemeen belang het beste gediend wordt als iedereen vooral zijn eigen voordeel nastreeft. Daar valt echter wat op af te dingen. Hebzucht kan namelijk ook beschouwd worden als de oorzaak van de financiële ineenstorting en de economische crisis die daarop volgde.

Is hebzucht een deugd of een zonde? Daar is in de loop der geschiedenis verschillend over gedacht. En nog steeds buigen economen en filosofen hun hoofd over vragen die te maken hebben met hebzucht, de vrije markt en het goede leven. Filosoof Jeroen Linssen spreekt deze avond over deze zaken en denkers als Aristoteles, Adam Smith en Karl Marx passeren daarbij de revue.

Hebzucht

Jeroen Linssen is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar ook werkzaam als onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Hij is de schrijver van het boek ‘Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid’. Eerder publiceerde hij ‘Het andere van het heden denken. Filosofie als actualiteitsanalyse bij Michel Foucault’ (2005).

De lezing begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Meer inlichtingen: www.filosofischcafedrachten.nl