Drachtster helpt Nepal

DRACHTEN Jan Laan uit Drachten heeft iets met Nepal. Hij is er inmiddels voor de 50ste keer, op eigen kosten voor de Friese Stichting Nepal Pariwar uit Leeuwarden.

Laan komt in Nepal al sinds 1985 en heeft daar samen met enkele andere stichtingen diverse projecten opgezet. ‘Het begon met een hostel vervolgens een blindenschool, en tenslotte een trainingscentrum voor blinden die leren hoe je kaarsen en stoeltjes kunt maken en wierook’, aldus de Drachster.

Ook leren ze om te gaan met een speciale spraakcomputer en krijgen braille les. Nepal Pariwar heeft speciale brailletypemachines daarvoor aangeschaft. Inmiddels zijn er door Laan en zijn stichtingen meer dan 45 klaslokalen gerealiseerd zowel in de bergen als in het zuiden van Nepal Chitwan. Ook zijn er 4 trainingscentra voor vrouwen gebouwd.

Trainingen

‘Doel is om vrouwen onafhankelijk te maken.. Er worden allerlei trainingen georganiseerd voor microkredieten zoals een geitenfokkerij, viskwekerijen en paddestoel-projecten. Er is een lokale healthpost gebouwd waar patiënten terecht kunnen. Enkele jaren geleden waren ze nog aangewezen op ziekenhuizen in de buurt waar je soms uren moest lopen om er te komen.Ook gaan ze de dorpen in en geven voorlichting en gaan op zoek naar mensen met malaria, dengue, of TBC.‘

In het Annapurna gebied zijn inmiddels drie kleine Healthposten gebouwd. Veel toeristen maken gebruik van de lokale voorzieningen. De halthpost in de bergen wordt gerund door een Nepalese verpleegster 24/7. Ze hebben al veel mensen kunnen redden. Men kan er terecht met allerlei kwalen. De meesten hebben hoofdpijn klachten, verkoudheid of hoogteziekte. Medicijnen zijn aanwezig,evenals zuurstof..

Drinkwater

Daarnaast zijn er zeven drinkwater projecten in het berggebied. Hier is drinkwater verkrijgbaar en kunnen lege plastic flessen worden ingeleverd. Er wordt overigens al enkele jaren aandacht besteed aan het lege flessenprobleem en zwerfafvalafval.

Laan wil in Nepal enkele scholen bezoeken die leermiddelen krijgen voor beter onderwijs; 52 studenten van 2 scholen hebben een sponsor en kunnen 9 jaar naar school. ‘Hun ouders hebben geen geld voor onderwij maar Nepal Pariwar wel’, aldus Laan. Verder zal hij in de bergen nog proberen een schoon drinkwater-project op te zetten en bezoekt hij een aantal projecten van zijn stichting.