Helden van Hjir in Drachten

DRACHTEN De tweede editie van Helden fan Hjir is ook in de gemeente Smallingerland.

Zondag 13 oktober staat ‘Helden fan Hjir’ weer op het programma in Friesland. Het plan is over komen waaien vanuit België, alwaar de popkoepel Poppunt al jaren, onder de noemer ‘Lokale Helden’, een soortgelijk project organiseert in Vlaanderen en Brussel. Met onze zuiderburen is destijds afgesproken dat Friesland Pop in 2018 exclusief in Nederland de pilot uit mocht voeren. Na deze succesvolle eerste editie is besloten dat Helden fan Hjir in 2019 een vervolg krijgt.

Op deze dag zullen er weer in zoveel mogelijk dorpen en steden zoveel mogelijk Friese acts te zien zijn. Bands, singer-songwriters, rappers, korpsen, dj’s, koren en muziekverenigingen, iedereen doet. Op deze manier Friesland Pop laten zien wat Fryslân als iepen mienskip muzikaal te bieden heeft. Een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden en uitdagingen.

Sunborne

In de gemeente Smallingerland zullen Iduna en De Hopper, het café van de Lawei (allen in Drachten) een podium bieden aan Helden fan Hjir. Een van de bands die optreedt in Iduna is Sunborne. De band maakt naar eigen zeggen kosmische rock, luid en lawaaierig. Begin vorig jaar bracht de band haar, goed ontvangen debuutplaat, Upon the surface uit.

3VOOR12/Friesland zei over deze plaat: “De drum stijgt er opvallend bovenuit maar de drumlijn is dusdanig goed afgewogen met de zang, gitaar en het ritme dat het niet storend is. De rest van de nummers zijn vergelijkbaar qua sound met de opener. Nadat je de zeven nummers hebt gehoord krijg je de verlangens al naar een compleet album van deze band.”

Het belooft wat voor Helden fan Hjir in Iduna, waar naast Sunborne, ook de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslan 2019, Delore, ‘Kleine Prijs’ finalist All over Again en Calidus te zien zijn. Daarnaast zal The Full Color Band zal elders in de stad optreden in De Hopper.