Toegankelijkheid belangrijk voor De Lawei

DRACHTEN Een gezellig dagje uit? Dit is niet voor iedereen even makkelijk. In de ‘Week van de Toegankelijkheid’ wil De Lawei de toegankelijkheid verbeteren. Samen met Stichting ‘Komt het zien’ en Stichting ‘De Zonnebloem’ werkt De Lawei aan het toegang geven tot cultuur voor iedereen.

“De Lawei is van en voor iedereen en is dus ook toegankelijk voor iedereen. Er zouden geen drempels moeten zijn in toegankelijkheid en daar staan wij als Lawei ook voor”. Aldus Stef Avezaat, directeur van De Lawei. De Lawei is continu bezig met vernieuwingen en dus ook met betrekking tot toegankelijkheid. De Lawei werkt mee aan een onderzoek van stichting Zonnebloem. Het onderzoek bestaat uit verrassingsbezoeken van mindervaliden. De toegankelijkheid van het gebouw wordt door hen onder de loep genomen. Tijdens de week van de toegankelijkheid krijgt De Lawei de resultaten van dit onderzoek terug. De Lawei gaat aan de slag met de aangeboden adviezen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Slechtzienden

Blindentolken zijn dit jaar voor het eerst aanwezig bij drie voorstellingen in De Lawei. Blinden en slechtzienden krijgen een koptelefoon mee. Via een tolk wordt hen verteld wat er op het podium te zien is. Alles wat anders gemist zou worden wordt zo levendig mogelijk beschreven. Het toneel komt voor iedereen zo tot leven. In samenwerking met stichting Komt het zien wil De Lawei theaterbezoek voor blinden en slechtzienden toegankelijk maken.

Voor slechthorenden biedt De Lawei ook een oplossing. Bij elke voorstelling is gratis infrarood apparatuur beschikbaar waarmee de audio wordt versterkt. De Lawei blijft er naar streven om drempels, zowel letterlijk als figuurlijk, weg te nemen.

Week van de Toegankelijkheid

‘Mensen met een beperking moeten net als iedereen mee kunnen doen’. Dat is waar het om draait in de Week van de Toegankelijkheid. De week wordt van 7 t/m 11 oktober georganiseerd door stichting Ieder(in). Zij zetten zich in als landelijk netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Met de ‘week van de toegankelijkheid’ wil stichting Ieder(in) op landelijk niveau bewustzijn creëren voor toegankelijkheid.