Burgum bouwt voor vluchtelingen op terugreis

BURGUM Met het begraven van een tijdcapsule is vrijdag de hernieuwbouw gestart voor het asielzoekerscentrum in Burgum. “Straks hebben we hier zonnepanelen”, aldus burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel over het project in de vorm van een nieuwbouwwijk.

De capsule bevat brieven, tekeningen en andere creatieve uitingen van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die door Stichting de Vrolijkheid bij buitenschoolse activiteiten worden begeleid. “We hebben ze de vraag gesteld: waar word jij blij van? De antwoorden zitten in de capsule”, zo vertelde een van hun begeleiders. In de nabije toekomst kunnen in Burgum 450 tot 600 vluchtelingen worden gehuisvest. Het plan van Team 4 Architecten voorziet in de bouw van 64 rijtjeswoningen rond drie autovrije hofjes. In het midden van de wijk is een activiteitencentrum voor de bewoners gesitueerd.

Een tweede dienstgebouw zal aan de rand worden gebouwd voor medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de gezondheidsdienst en betrokken vrijwilligers. De keus voor een duurzaam nieuwbouwproject in juist Burgum noemde burgemeester Gebben veel betekend voor de relatie tussen gemeente en COA. “Wij werken op een heel intrinsieke manier samen en komen elkaar tegen in vertrouwen. We komen ook bij elkaar als er niets aan de hand is en dan drinken we een kop koffie met elkaar”.

Relatie

Gebben sprak overigens over een terugkeerlocatie waar COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker gezinslocatie bezigde. “Als je dat anders vertaalt, is dat eigenlijk een terugkeerlocatie”, zo luidde de visie van de eerste burger. Milo Schoenmaker, eerder burgemeester van Gouda en daarvoor van Bussum, onderlijnde vooral dat de bewoners van het AZC in Burgum deel vormen van de gemeenschap. De langdurige banden met scholen en sportclubs in de nabije omgeving zijn naar zijn zeggen goed verklaarbaar, omdat het hier een gezinslocatie betreft. “Bij gezinnen kun je ook langer bouwen aan een relatie”.

De nieuwbouw zal worden opgeleverd in twee fasen: mei 2020 en mei 2021. De bouwplannen worden uitgevoerd door Hegeman Vriezenveen en De Groot uit Vroomshoop die hierbij ook lokale partijen inzetten. Bij leegstand kunnen de woningen op termijn op de vrije markt worden aangeboden, doordat er hier wijkgericht, marktconform en duurzaam wordt gebouwd.

Kort voor de eeuwwisseling was Burgum ook de eerste plaats waar een asielzoekerscentrum volgens een gestandaardiseerd plan werd gebouwd voor vierhonderd bewoners. Tot die tijd moest, ook bij een grote toestroom, voor elk pand of project een op maat toegesneden huisvestingsplan worden opgezet. De fabrikant van noodunits stelde indertijd voor te werken vanuit een vastomlijnd bouwmodel, zodat er vooral tijdwinst kon worden behaald op ook het terrein van overleg en procedures. Bij het nieuwste project speelt snelheid niet zo’n sleutelrol, maar vooral de kwaliteit van leven en van beleven. Zo is er in de toekomstige situatie veel speelruimte voor kinderen die ook dankzij het autovrije karakter bij de hofjes er veilig op straat kunnen spelen.

Jelle Raap