Documentaire over jarige dorpen Boelenslaan en Houtigehage

Boelenslaan/Houtigehage - Johan ter Elst is vorige week gestart met de opnames voor de documentaire Weromsjen. Daarin wordt een portret getoond van Boelenslaan en Houtigehage.

Boelenslaan en Houtigehage hebben als buurdorpen in het hartje van de Friese Wouden meer gemeen dan de namen van de beide dorpen doen vermoeden. Boelenslaan heeft zijn officiële benaming verworven op 1 januari 1921. Dat is op 1 januari 2021 dus precies 100 jaar geleden. Houtigehage heeft zijn benaming gekregen op 1 januari 1931. Op dezelfde datum, maar dan precies 10 jaar later.

Beide dorpen liggen in twee verschillende gemeenten: Boelenslaan in Achtkarspelen en Houtigehage in Smallingerland. Over de dorpen wordt een documentaire en een jubileumboekje gemaakt. Daartoe is er een werkgroep samengesteld , bestaande uit Jaap Jongejan, Bareld de Boer en Martinus Jongsma namens Boelenslaan en Ines Pultrum, Bareld Nieuwenhuis en Rinze Dijkstra namens Houtigehage. De productie van de documentaire wordt verzorgd door Johan ter Elst uit Boelenslaan.

Weromsjen

Naar aanleiding hiervan zijn afgelopen week de opnames gestart voor een documentaire over beide dorpen. De documentaire krijgt als titel Weromsjen. De muziek voor de documentaire wordt verzorgd door de bekende Friese zanger/componist Pieter Wilkens. De documentaire moet in januari 2021 in première gaan.

Bronnen waaruit zal worden geput zijn onder meer bestaande archieven, voorheen gepubliceerde boeken, foto’s, oud-filmmateriaal en natuurlijk verhalen –al of niet uit overlevering- van geboren en getogen dorpelingen. Zo moet een film- en boekimpressie ontstaan van heden en verleden met een knipoog naar de toekomst.

Oud materiaal

Ten behoeve van zowel de film als het jubileumboek, is de commissie op zoek naar zoveel mogelijk oud (beeld) materiaal, zoals foto’s, filmbeelden, geschiedkundige voorwerpen enzovoort. Wie in het bezit is van zulk (beeld)materiaal en dit tijdelijk beschikbaar wil stellen, kan contact opnemen met Martinus Jongsma (0512-362391) en/of Ines Pultrum (0512-342314).