Drachtster vindt vroeg-middeleeuwse versiering

DRACHTEN - „Ik wist eerst niet eens meer waar ik het gevonden had. Maar later kwam ik de eigenaar van het land tegen, die vroeg of ik nog iets gevonden had.” Auke Tuinstra uit Drachten kan er om lachen, maar is niet minder ingenomen met zijn vroeg-middeleeuwse vondst.

Tuinstra vond het kleinood nabij zijn woonplaats. Het gaat om een beslag van een zwaardgodel uit de Karolingische tijd, rond 850. Via PAN, Portable Antiquities Nederland, zocht hij naar de betekenis van zijn vondst. „Ik kreeg vrij snel bericht terug. Het is een verguld beslag met niello. De medewerkerster van PAN had nog nooit zoiets gezien, ze had ook andere archeologen gevraagd. Het ia vrij zeldzaam dus, vooral uit die tijd. Het zou ook nog ouder kunnen zijn, uit de Merovingische periode.”

Het kleinood is van brons, maar wel verguld en voorzien van niello, een gesmolten metaallegering. „In die tijd woonden hier Friezen en Franken, mogelijk duidt dit voorwerp op een veldslag in deze omgeving.

Maislanden

De 22-jarige speurder is al van kindsaf geboeid door het zoeken met een metaaldetector. „Ik ging vaak met mijn vader mee”, legt hij uit. „Het is nu een grote hobby van me. Ik ben wel wekelijks een paar uren onderweg. Voorheen verder weg, nu vaak op de fiets in Drachten en omstreken. Bij de A7 zijn een paar mooie maislanden, maar ik zoek ook op grasland.”

De voorwerpen komen in zuidelijk Nederland meer voor. Het is ongeveer drie bij twee cm groot, uitgevoerd als een touwvormig kruis, uit 1 stuk geslepen, met op de uiteinden opleg. Tuinstra heeft natuurlijk meer gevonden. „Drie weken terug nog een zilveren tweestuiver uit Kampen, uit 1678. En gewichtjes, sluitgewichten, ook bekend als pijlgewicht, blokgewicht.”

Kievitseieren

Wapens of munitie zijn aan de Fries niet besteed. „Ik vermijd oorlogslocaties. Je vindt hier wel eens .50 kogels (van machinegeweren-red.), maar niet zoveel. Ik ga daar niet gericht op zoeken, ik heb liever de historie van voor 1800. Maar ik zoek ook kievitseieren. Ach, het leuke is voor mij het jagen, of het nu een vondst is of een ei.

Een bron waar Tuinstra locaties uit opduikelde, is tot zijn spijt verdwenen: watwaswaar.nl . Op deze site had je oude kaarten, die kon je over actuele heel leggen. Nu heb je hisgis.nl, maar dat is toch minder. Je had hier ooit Zuid- en Noord-Drachten, waar wel gezocht is. Maar eigenlijk nooit naar kolonies er tussen, of naar woonplaatsen van mensen die op de heide leefden. Ik vond ooit een 17de-eeuws mesheft, ook met glaspasta-inleg. Op een akker 150 meter van mijn huis.”

Germ Geersing