Webwinkel uit omgeving Drachten verduistert bijna 1,1 miljoen euro met btw-fraude

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag een pand in de omgeving van Drachten doorzocht op zoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de invoer van goederen uit China.

Ook twee panden in de omgeving van Amsterdam zijn doorzocht. Bij het onderzoek zijn meerdere verdachten betrokken. De administratie van het bedrijf is doorzocht.

Het bedrijf importeerde goederen uit China en haalde daarbij een truc uit met de btw door ten onrechte gebruik te maken van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Binnen deze regeling hoeven bedrijven geen btw te betalen wanneer ze goederen kopen in het buitenland maar doen ze dat pas bij de kwartaal- of jaarafrekening met de belastingdienst.

De verdachten voerden bij zowel de inkoop als de afrekening geen btw op en pleegden op die manier btw-fraude voor bijna 1,1 miljoen euro.

Volgens de FIOD komt deze vorm van fraude door webwinkels steeds vaker voor. Door het omzeilen van omzetbelasting en invoerrechten kunnen deze winkels producten veel goedkoper aanbieden dan concurrenten en is er dus sprake van concurrentievervalsing.