De Wâldruters viert 60-jarig bestaan

Beetsterzwaag Landelijke rijvereniging (LR), ponyclub (pc) en menvereniging (mv) de Wâldruters vierde zaterdag haar 60-jarig bestaan gevierd met een puzzeltocht en reünie.

Ruim 120 (oud-)leden hebben bij stal de Mersken in Siegerswoude vele herinneringen opgehaald. Tijdens de puzzeltocht gingen 20 leden te fiets en te paard door de bossen van Siegerswoude op weg naar de juiste antwoorden van de puzzel. Het avondprogramma werd geopend door de jongste leden van de club op hun pony’s. Met veel plezier lieten zij zien hoe leuk het is om spelenderwijs te leren ponyrijden.

Op 21 februari 1959 zag de vereniging het levenslicht. Vier mannen vol vuur hadden het doel om hun gezellige paardrijclub naar een hoger niveau te brengen. Ze reden toen al geruime tijd naast de boerderij van boer Kuperus aan de Beetsterweg 12. Er werd wekelijks geoefend maar wedstrijdrijden zat er niet in. Dan moest er toch echt een serieuze vereniging zijn. De trainingen bleven serieus en de eerste streekwedstrijden en optochten stonden gepland.

Toiletteur

Door de week werden de paarden nog gebruikt voor het zware werk maar in het weekend mochten ze stralen met hun ruiters en amazones! Ze werden door een heuse toiletteur netjes geschoren en met een vrachtwagen worden de paarden naar de streekwedstrijden gebracht. Na afloop van de wedstrijd was het tijd voor ontspanning en grote feesten.

Anno 2019 ziet de paardensport er iets anders uit maar staat gezelligheid nog hoog in het vaandel bij de club. Zo is er de jaarlijkse buitenrit, worden er clinics georganiseerd, wordt gestreden om het clubkampioenschap tijdens de onderlinge wedstrijd en zijn leden elk jaar actief tijdens koningsdag in Beetsterzwaag. Als heraut te paard het dorp door om inwoners wakker te maken voor de festiviteiten voor die dag. Dit gebeurt al vanaf 1988 en is een traditie waar elk jaar weer naar uitgekeken wordt.

De Wâldruters is een actieve middelgrote vereniging uit Beetsterzwaag e.o. Met 26 ponyleden, 32 paardenleden en 1 menlid zit de groei er nog steeds in. De club onderscheidt zich door de kosten zo laag mogelijk te houden zodat het voor iedereen mogelijk is om lid te worden. Wekelijks wordt er afwisselend spring- en dressuurles gegeven door gecertificeerde en gediplomeerde instructies. De bixielessen zijn op woensdagavond bij stal de Mersken in Siegerswoude. Op donderdagavond lessen de paardenleden bij stoeterij Hanestreek in Donkerbroek.