Drachten snoeit fors, maar nog niet genoeg

Bijna 11 miljoen aan bezuinigingen krijgt steun van de Smallingerlandse gemeenteraad. Oppositiepartijen vragen zich af: staan de kroonjuwelen van de coalitie straks wel ter discussie?

Geen ozb-verhoging, strengere afspraken voor huishoudelijke hulp, maar wél schoolzwemmen en het behouden van de bijzondere bijstand. Met elkaar zijn de tien partijen een heel eind gekomen om het bezuinigingsdoel van 12,7 miljoen te halen, bleek in de vergadering over een nieuwe perspectiefnota.

Met de vorige nota werden burgemeester en wethouders net voor de zomer weer naar huis gestuurd: te ondoordacht, vonden de fracties. Nu blijkt hoe anders de raad er over denkt. 2,7 miljoen aan bezuinigingen die het college in juli voorstelde, krijgen onvoldoende steun. Omgekeerd stellen de partijen zelf bijna 9 ton aan andere kostenreducties voor, zoals het halveren van marketinguitgaven en het afstoten van de openbare watertappunten. Resteert een tekort van 1,9 miljoen waarvoor nog geen oplossing is.

Geen sprake van eensgezindheid

Toch is van eensgezindheid in de raad absoluut sprake. Grote projecten zoals de nieuwbouw van zwembad De Welle en de verbouwing van het gemeentehuis, kroonjuwelen van de coalitiepartijen, worden in hun geheel een jaar doorgeschoven door het college.

Met name oppositiepartijen ChristenUnie en CDA zijn daar kwaad over. Zij willen ook over deze punten nog in debat. ,,Wat hebben wij überhaupt voor betekenis gehad, waarom moesten wij overal bij zijn?”, zei CU-voorman Jouke de Jong. ,,Alles is al dichtgetimmerd in de achterkamertjes, er is geen speld meer tussen te krijgen.” CDA-fractievoorzitter Karin had zich bijna voor het debat afgemeld. ,,De oppositie is geheel buitenspel gezet.”

ELP-voorzitter Yntze de Vries ziet niets in een discussie over het gemeentehuis, omdat het om éénmalige kosten gaat. Maar het gaat wel om 10 miljoen, stipte het CDA aan. ,,Dat zou bespreekbaar moeten zijn.”

Alles is bespreekbaar, verzekerde wethouder Eric ter Keurs de raad. Het college wilde slechts een ‘denkrichting’ meegeven. Maar in november moet er wel een sluitende meerjarenbegroting liggen, inclusief een oplossing voor de laatste 1,9 miljoen. Als de raad daar onderling niet uit komt, waarschuwt Ter Keurs, grijpt het college terug op de oude perspectiefnota waar niemand blij mee was.