Verhalenavond: vertellers melden zich

DRACHTEN Vrijdag 15 november is Friesland in de ban van Verhalenavond. Van 19.00 tot 22.00 uur zijn op allerlei plekken verhalen te beluisteren. In huiskamers, musea, bij verenigingen en bedrijven. Een uniek evenement in Nederland.

De bijeenkomst is een vervolg op de verhalenavond waarmee vorig jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 werd geopend. Het evenement heet nu Verhalenavond en vindt plaats op vrijdagavond 15 november in heel Friesland. De verhalenavond van LF2018 (2018verhalen) was tijdens de opening van het Culturele-Hoofdstadjaar een groot succes; honderden mensen in de hele provincie gingen van verhaal naar verhaal. Direct na afloop gingen er stemmen op voor een vervolg. En dat komt er dus.

Verhalenavond wordt georganiseerd door Museumfederatie Fryslân en Stichting Pier21 en is onderdeel van het LF2028-programma. Volgens David Lelieveld, producent namens Pier21, zit de kracht van Verhalenavond in de eenvoud: “Op Verhalenavond worden simpelweg verhalen verteld. In heel Friesland. Verhalen in huiskamers, in musea en op allerlei andere plekken. En iedereen kan meedoen, als toeschouwer maar ook als verteller. Want iedereen heeft een verhaal.”

Bedrijven

Museumfederatie en Pier21 rekenen erop dat, net als vorig jaar, veel enthousiaste particulieren en musea de deuren openen. Daarnaast hebben horeca, ondernemers, overheden, verenigingen en pandeigenaren aangegeven mee te doen. “Want dat kan dit jaar”, zegt Lelieveld. “Ook daar liggen de verhalen voor het oprapen.”

Nieuw is het fenomeen van een verhalenavond niet. “Anderhalve eeuw geleden had Friesland de ‘Winterjûnenocht’, die traditie blazen we nieuw leven in”, aldus Lelieveld, die benadrukt dat je geen literaire vertelling hoeft te houden, “maar gewoon een verhaal zoals je dat aan een ander vertelt. Inspiratie kun je halen uit het thema: ‘Als stenen konden spreken’.”

Ook in Drachten en omgeving melden vertellers zich langzaam maar zeker aan voor de avond in ‘t oudste café van Drachten. Verhalenavond combineren met een cafébezoek? Ga dan naar Café Marktzicht aan de Oudeweg in Drachten. Daar vertelt kroegbaas Ronald van der Molen verhalen over voorwerpen in zijn café: “Als gast wijs je een voorwerp aan, en ik vertel er een verhaal over. Net als tijdens de editie van 2018”, vertelt Ronald.

Ook in Hemrik bijzondere verhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende Hemrik twee kampen van de Nederlandse Arbeidsdienst: Wurksathe en Sparjebird. Ná de oorlog heeft Sparjebird nog zo’n twee jaar dienst gedaan als interneringskamp voor NSB’ers, collaborateurs, moffenmeiden en kinderen van ‘foute’ ouders die heropgevoed moesten worden. Projectgroep ‘Voormalig werkkamp Hemrik’ probeert de sporen van deze bijzondere, maar weinig bekende geschiedenis weer zichtbaar te maken en vertelt erover op 15 november.

Stenen tot leven

In Museum Opsterlân komen op Verhalenavond stenen tot leven. Sommige zijn heel oud en hebben een lange reis gemaakt. Andere zijn bewerkt en op allerlei manieren gebruikt. Ook de bakstenen van het 132 jaar oude gebouw hebben veel gehoord, gezien en meegemaakt. Vrijwilligers vertellen de verhalen als stenen konden spreken...

Iedereen is welkom op Verhalenavond. En iedereen kan meedoen als verteller; particulieren én organisaties. Inspiratie geeft het thema: ‘als stenen konden spreken’. Je kunt je verhaal en locatie aanmelden op www.verhalenavond.nl. Hier worden alle verhalen in kaart gebracht, zodat het publiek op 15 november weet waar het naartoe kan.