Berber kampioen, Fardau reservekampioen op Centrale Keuring

De driejarige merrie Berber van Brabantshof is zaterdag kampioen geworden op de Centrale Keuring van het KFPS (Koninklijk Friesch Paarden Stamboek).

Het werd zaterdag vroeg in de avond een finale met twee paarden in de kampioensring die aan elkaar gewaagd waren, aldus jurylid Piet Bergsma. Berber nam het op tegen Fardau fan Synaeda, een tweejarige merrie. Uiteindelijk bleek Berber ,,net iets completer’’ en kon eigenaar Arno Thomassen uit Lunteren de prijs in ontvangst nemen.

Berber (Jehannes 484 x Norbert 444) is gefokt door Jan Vernooij uit Beusichem en werd omschreven als een heel lief en heel attent paard. De reservekampioen Fardau (Michiel 442 x Beart 411) komt uit de stal van Anke Oosterbaan uit Opeinde, die ook de eigenaar is. ,,Dit is een jong paard, dat er nog wel ingroeit’’, stelde Bergsma vast.

De Centrale Keuring duurde vier dagen en toonde volgens KFPS-directeur Ids Hellinga dat het Friese paard zijn uitstraling houdt. Er kwamen mooie paarden in de ring die goed bewogen. Op de fokdagen voorafgaand aan de Centrale Keuring afgelopen zomer bleek al dat het een spannende keuring zou worden. Vooral onder de driejarige merries zaten potentiële prijswinnaars.