Man (47) vrijgesproken van stalking, maar contactverbod blijft staan

Een 47-jarige inwoner van Gorredijk is door de rechtbank in Leeuwarden vrijgesproken van het stalken van zijn (ex-)vriendin. De man is wel veroordeeld voor het mishandelen van zijn ex en overtreden van een van justitiewege opgelegd contactverbod.

Dat contactverbod kreeg de verdachte nadat zijn ex-vriendin aangifte had gedaan van stalking. Op 30 januari had de man zijn ex toch aangesproken en een klap op het achterhoofd gegeven. In tegenstelling tot de officier van justitie, die twee weken geleden nog zes maanden cel eiste, oordeelde de rechtbank dat niet bewezen kon worden dat de man zijn ex heeft gestalkt.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw tegengestelde signalen gegeven en niet duidelijk laten blijken dat ze de verdachte niet meer wilde zien. Zo had ze hem geblokkeerd op Whatsapp, maar later ook weer gedeblokkeerd. Bij het wederzijds toesturen van mailtjes ging het initiatief deels van haar uit. Volgens de rechtbank kwam er een beeld naar voren van twee mensen die moeite hadden met het verbreken van een liefdesrelatie. ,,Ze konden niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar”.

Geen gevangenisstraf, wel een contactverbod

De man heeft zijn ex een aantal mails gestuurd met, zoals de rechtbank het uitdrukte, ‘onaangename inhoud’. Zo kreeg de vrouw een mailtje met een naaktfoto van zichzelf met de tekst ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Toen de man werd aangehouden, moest hij zijn telefoon en een paar laptops inleveren. De apparatuur krijgt hij terug, maar de rechtbank bepaalde wel dat de politie eerst alle naaktfoto’s moet wissen, ongeacht wie erop staat.

Voor de mishandeling en het overtreden van het contactverbod kreeg de verdachte een werkstraf van 120 uur. Hij moet 1000 euro smartengeld aan zijn ex betalen. De rechtbank handhaafde het contactverbod en bepaalde dat de man zich niet binnen een straal van veertig meter van de woning van zijn ex mag begeven. Elke keer dat hij dat wel doet, gaat hij een week de cel in, met een maximum van zes maanden.