Land & Zee in Gorredijk

GORREDIJK Het doorleefde en sobere schilderwerk van Jan Radersma (1948) en de door Tjitske Boersma (1970) samengestelde objecten waarvan de onderdelen haar door de zee worden aangereikt, gaan over ruimte, stilte en weemoedigheid.

Het werk is t/m 6 oktober te zien in Galerie Hoogenbosch te Gorredijk, donderdag t/m zondag van 13.30 tot 17.30 uur of op op afspraak. De kunstenaars zoeken naar wat in de loop van de tijd verloren is gegaan en geven daar een hedendaagse invulling aan die veel verder gaat dan het kortstondige nu: zij geven door.

Bij Jan Radersma speelt zijn Indische jeugd op een kleine theeplantage op West-Java, bij Bandoeng, mee. In 1982 is hij nog even terug geweest. Zijn schilderijen tonen de nostalgie van een dolende naar het onbereikbare land van kleur en geur. Zijn schilderijen op doek, paneel, gevonden houten objecten of gewoon op karton, worden gekenmerkt door kale landschappen van stille wateren, versluierde wolken en door een naar abstractie neigende compositie.

Tjitske is een vissersdochter en autodidact. Zij blijft in haar driedimensionale werk dicht bij haar oorsprong die in Laaksum aan het IJsselmeer ligt. De enkele vissers voor wie Laaksum nog de thuishaven is, zijn het IJsselmeer ‘zee’ blijven noemen. Tjitske maakt samengestelde werken die titels hebben als: Tegenwind, Boei, Drijvend, Klipper, Zeil, Sterrenhemel of Droogvallen. Werken die desalniettemin abstract zijn. Van zee-archeologie maakt zij kunst, om te herinneren, om aan dat wat functieloos is geworden, nieuw leven te geven.

Eenzaamheid

Krin Rinsema is een schilderes en grafica van de eenzaamheid. Zij houdt van zwart en wit, van schaduw en van tegenlicht. In haar grafiek gebruikt ze bij voorkeur geen kleur. Dat leidt maar af. In haar schilderijen komt tegenwoordig wel steeds meer kleur voor, hoewel zwart niet weg te denken is uit haar kleurenpalet. Krin Rinsema gebruikt wanneer zij aan het werk gaat vooral foto’s van haar verblijf op Terschelling. Van het wad, het strand, de zee en van spelende kinderen. Ook gebruikt zij graag zwart-wit foto’s uit haar jeugd of aansprekende beelden die zij vond in fotoboeken.

Het landschap als een op zichzelf staand onderwerp is voor Krin Rinsema niet interessant maar het kustgebied neemt daarbij een uitzonderingspositie in. Daar heerst de leegte, het eindeloze en het zilte alom. De zee is het landschap van haar jeugd. Zij kwam toen vaak op Terschelling. Tegenwoordig heeft zij op dit eiland een klein huis waar zij in de wintermaanden en het voorseizoen vaak aan het schilderen is. Stationsweg 66 Gorredijk, telefoon: 0513-465178 of 06 22457201, info@galeriehoogenbosch.nl of zie www.galeriehoogenbosch.nl