Portret van Drachten: Coby

DRACHTEN Dit is Coby, een Drentse van 78 jaar die nu een jaar of vijf in Drachten woont, daarvoor in Houtigehage en daar weer voor ook in Drachten...

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Mijn man hin? De liefde heeft me hierheen gebracht en ik ben hier gebleven, al 57 jaar. Ik heb hem leren kennen via Philips. Mijn man was altijd bij Philips, en via mijn zus. Daar kwam hij altijd tussen de middag zijn brood opeten, en ik was daar en zo is’t gegroeid. Haha en zo zijn we hier terecht gekomen.”

Ja, eerst Houtigehage dus?

“Ja, nee, eerst hier in Drachten, ik ben getrouwd en we zijn eerst hier in Drachten terecht gekomen, op de Oudambacht hebben we gewoond, en daar zijn de kinderen geboren, ik heb twee jongens. En nou ja, toen zijn we op de Stelpswijk gekomen, en bij Smitshuizen hebben we gewoond, en toen ik in de rolstoel kwam zijn we naar Houtigehade gegaan, want daar kwam mijn man weg en daar wou hij graag weer heen, “en ik kan van Houtigehage wel naar Philips” zei hij, dus toen zijn we daar gekomen.”

Haar vriendin is er vandoor gegaan, ze waren namelijk met z’n tweeën op stap.

“Ow ze komt zo wel weer, we kennen elkaar al 45 jaar! Ze woonden bij ons in de straat, en vaak verhuist, ik natuurlijk maar zij ook wel. Maar toch altijd contact gehouden. Altijd is ze blijven komen!”

Wat maakt u nou gelukkig?

“Dat ik hier ben, ik ben een positief mens. Soms is het niet gemakkelijk, maar ik doe het wel. Mijn man is overleden en ik woon hier nu op het Raadhuisplein en dat bevalt me heel goed. Mooi dicht bij het centrum, en alle dagen ben ik eruit, ik heb een hondje die ik mee neem en verder probeer ik zoveel mogelijk te genieten.”