Harkema-Opeinde wipt Drogeham uit beker

Harkema-Opeinde Harkema-Opeinde heeft de tweede poulewedstrijd van het bekertoernooi met 7-2 gewonnen van Drogeham. Net als een week eerder in Rottevalle bewaarde "De Heide" het beste voor de tweede helft.

Halverwege hadden de bezoekers met een gelijke stand nog hoop op een resultaat. Toen Harkema na de thee binnen tien minuten vier keer afdrukte, was die hoop aan flarden geschoten. Er resteert de ploeg van trainer Jan van Dijk nu nog één duel om optimaal op toeren te komen voor de competitiestart. Volgende week sluiten de groengelen de voorbereiding af in Boornbergum.

Twee minuten waren er gespeeld toen Sake Kooistra voor de derde keer in 7 dagen zijn scherpte voor het doel toonde. Uit een steekpass van Paul van der Heide kogelde Kooistra de bal fraai in de verre kruising. Meteen hierna was Dennis Postma dicht bij de 2-0. Na een kolderiek moment in de Hamster defensie - een verdediger passeerde zijn eigen keeper koppend - raakte Postma de paal. Een walk-over leek in de maak. Dat pakte aanvankelijk anders uit. In de negende minuut straften de gasten geklungel in de Harkemaster defensie genadeloos af. Anne Roy Visser veroverde de bal en zette Bauke Ytsma voor een leeg doel: 1-1.

Twee minuten later zag Ytsma een strak schot van de lijn gehaald worden door Cris Alma. In de dertiende minuut was Ytsma wel trefzeker. Uit een strafschop - toegekend wegens hands - knalde hij zijn team op voorsprong. Dit viel de meeste Harkema-aanhangers koud op het dak. De thuisploeg nam na de achterstand het heft weer stevig in handen, had een enorm overwicht en creëerde ook kansen, maar over het algemeen ontbrak de overtuiging. Daar kwam bij dat Drogeham haar hele ziel en zaligheid in de wedstrijd legde. De bezoekers speelden op het randje en soms er over. Pas toen de klok op 41 minuten stond, kwam Harkema-Opeinde langszij. Het doelpunt leek de moraal bij Drogeham te breken. Na rust liep Harkema - met nieuwe krachten Chris Hoeksma en Alex van der Tuin - in tien minuten uit van 2-2 naar 6-2.

In de 47ste minuut rondde Daniël Postma een prima steekpass van Dennis Postma af met een dito stift. In de 52ste minuut zorgde Daniël Postma ook voor de 4-2, al kon deze treffer voor een groot gedeelte op het conto van Paul van der Heide geschreven worden. Van der Heide zette goed druk en ontfutselde Tinus van Houten de bal. Vervolgens werd Daniël Postma aangespeeld, die bal in het lege doel kon schuiven. Een minuut later fungeerde de maker van de 3-2 en de 4-2 als aangever. Een voorzet van Daniël Postma werd door iedereen gemist, behalve door Kees Schotanus, die bij de tweede paal zijn eerste officiële wedstrijd in Harkema 1 opluisterde met een doelpunt. Beter gezegd twee doelpunten; nauwelijks zestig tellen later scoorde Schotanus ook de 6-2.

Na opnieuw een prima assist van Dennis Postma, leek de inzet van Schotanus in eerste instantie gered te worden door keeper Van Butselaar. De goalie keerde het schot half en schatte de stuit die volgde verkeerd in, waardoor de bal alsnog in het doel stuiterde. Drogeham had het kruit in de eerste helft verschoten en leek rijp voor een veel ruimere afstraffing. Een minuut voor tijd viel een lange bal van Albert Veenstra over de Drogehamster verdediging. Hille Postma schoot raak: 7-2.