IFKS 2019: na drama’s de deugden

​LEMMER – Zeven zeilwedstrijden op rij winnen. Met de slotdag voor de boeg zal B-klasser Pieter-Jilles Tjoelker van Sterke Jerke uit Earnewâld zaterdag wellicht deze primeur als eerste op zijn naam schrijven. In de historie van de IFKS, opgericht in 1981, is zo’n serie volledig nieuw. Tjoelker, vorig jaar gepromoveerd naar de B-klasse, zal volgend jaar in de hoofdklasse zeilen.

 Zo’n snelle promotie is eerder vertoond, maar nog nooit met deze primeur. “Ik kin der wol in boek oer skriuwe”. Na zijn dagzege vrijdag in de C-klasse is Harmen Brouwer van Drie Gebroeders uit Gorredijk ervan overtuigd dat ook hij geschiedenis heeft geschreven. “Yn ien wike haw ik mear meimakke as yn 25 jier by it skûtsjesilen”. Getroffen door een brand aan boord na de finish, omgeslagen voor de startlijn en na hulp alsnog aan de strijd deelnemen en desalniettemin puike prestaties: tweemaal eerste, tweemaal tweede en eenmaal derde. In het voorlopig algemeen klassement wordt hij op een tweede plaats met 8,8 punten ingeklemd door topper Henk Regts van Grutte Pier met 5,6 punten en Steven Zijsling van Striidber met 18 punten. Een vette primeur ligt er ook voor Harmen Brouwer in het verschiet als debuterend schipper: een plaats op het erepodium.

Klassementswisseling

Door een mankement aan de gaffel beleefde ook Sikke Heerschop van Wylde Wytse in de hoofdklasse vrijdag een dag die diep in het geheugen wordt gegrift. Dankzij las- en paswerk kon hij alsnog aan de inhaalwedstrijd, in de plaats van de afgelaste op de Sleattemer Mar, deelnemen. Zijn afwezigheid bij de eerste zeilpartij resulteerde in het verlies van de koppositie in het voorlopig algemeen klassement. Jeroen de Vos van Eelkje II uit Heeg neemt na twee Lemster zeilpartijen deze over met slechts 16,9 punten: hij won de eerste zeilpartij onbetwist en liep bij de tweede als derde binnen. Ulbe  Zwaga van Waaksdom uit Joure finishte vrijdag eenmaal achter hem en eenmaal voor hem. Dankzij zijn eerdere twee dagzeges en nu twee keer als de op een na de beste schrijft ook Zwaga geschiedenis. Met een enorme achterstand, door het staken van de strijd vanwege een gewonde aan boord en later door een verloren protest, knokte hij zich naar de derde plaats in het voorlopig algemeen klassement: 22,8 punten. Sikke Heerschop staat met 20,9 punten nipt voor hem, zodat de strijd allerminst is beslecht.

Merkwaardige mix

In de klasse A-klein zegevierde Harm van der Weiden van Eemlander uit Eemnes voor de eerste keer. Hij finishte voor de ogen van Andries Brouwer van De Reuzen uit Akkrum. Met vier dagzeges blijft Brouwer het voorlopig algemeen klassement met ruime voorsprong leiden: 5,6 punten. Derde in deze klasse werd bij de wedstrijd in de Lemster baai Brandt de Vries van Swanneblom uit Earnewâld. Opmerkelijk is dat ook hij dit seizoen een brand(je) heeft meegemaakt, maar in dit geval in de machinekamer van zijn volgschip. Bij het werken aan de lier van Swanneblom liep een bemanningslid van hem een vleeswond op. Na het aanleggen van een mitella werd er razendsnel een mooie foto gemaakt van de feitelijke situatie als een warme historische herinnering: het zeilseizoen 2019 is al met al voor de slotdag al een merkwaardige mix van dramatische en heroïsche taferelen geweest.