Grou voor vijftiende keer SKS-kampioen, Douwe Visser in illuster gezelschap met derde titel op rij

Grou is SKS-kampioen skûtsjesilen 2019. Op de slotdag op de Snitser Mar kwam de voorsprong van Grou in het klassement niet meer in gevaar. Voor de vijftiende keer in de geschiedenis van de SKS is Grou de beste.

Voor schipper Douwe Visser is het zijn zesde titel, allemaal met It Doarp Grou. Voor de schipper uit Sneek is het bovendien een bijzonder kampioenschap. Hij is voor de derde keer op rij de beste. Daarmee komt hij in een illuster gezelschap. Eerder lukte het Douwe Visser (Sneek, 2011-2013), Tjitte Sietsesz Brouwer (Heerenveen, 1992-1994), Tjitte Lammertsz Brouwer (Heerenveen, 1974-1977), Siep van Terwisga (Heerenveen, 1963-1965) en Ulbe Rienkszn Zwaga (met Langweer én met Grou, 1948-1950 en 1958-1962) om minimaal drie keer op rij kampioen te worden.

Vijftien keer Grou

Ulbe Rienkszn Zwaga was in 1958 de eerste schipper die Grou kampioen maakte. Ook de vier jaar daarna was hij de beste met Grou. Hij herhaalde z’n kunstje nog in 1967 en in 1972. Pas in 2000 werd Grou weer eens de beste in de SKS. Met Berend Mink als schipper werd Grou twee keer op rij kampioen. Het is nu de zesde keer in vijftien jaar dat Douwe Visser Grou kampioen maakt. In totaal staat Grou nu op 15 zeges in de SKS. Daarmee komt Grou weer dichter bij recordkampioen Heerenveen. De Heerenveners wonnen 17 keer het SKS-kampioenschap. Sneek staat op 11 titels.

Hele kampioenschap constant

Douwe Visser van Grou had zichzelf in het voorjaar als doel gesteld om constanter mee bovenin te zeilen. Dat lukte meer dan behoorlijk. Grou won drie wedstrijden (Langweer, Lemmer, Lemmer), werd twee keer tweede (Grou, Terherne), een keer derde (Earnewâld), een keer vierde en een keer vijfde. Op De Veenhoop zeilde Grou naar een achtste plaats en bij Stavoren kwam Grou als derde over de streep, maar werd het gedeclasseerd na een voorrangsfout op Heerenveen. Die veertien punten gebruikte Grou als aftrekker.Op de Hegemer Mar bij Woudsend schampte Grou in een voordewinds rak het skûtsje van Joure. Grou bekende schuld en kreeg bovenop de vijfde plaats ook nog drie extra wedstrijdpunten. Uiteindelijk braken die extra punten Grou en schipper Douwe Visser niet op. Met een negende plaats op de Snitser Mar vrijdagmiddag stelde Douwe Visser zijn zesde titel veilig en brengt hij voor de zesde keer in vijftien jaar dat hij schipper is op Grou het Sulveren Skûtsje naar Grou. De huldiging staat gepland voor zaterdagavond 20:00 uur in Grou.

Earnewâld wint slotwedstrijd

Het skûtsje van Earnewâld won de wedstrijd, voor Akkrum en d’Halve Maen. Heerenveen werd zevende. Grou kwam als achtste over de streep en Lemmer werd negende. Sneek startte niet aan de wedstrijd. De Sneker Pan werd bij de eerste start - die algeheel vals was - op de kont gevaren en moest met een kapot helmhout de strijd verlaten.