Drachten wint skûtsjesilen bij Earnewâld na pech Huizum bij de start

Het Drachtster skûtsje heeft het skûtsjesilen bij Earnewâld gewonnen. Na de sleepstart op de Sânemar profiteerde Drachten van pech bij Huizum en zeilde daarna relatief onbedreigd naar de finish.

Achter Drachten werd Akkrum tweede, Grou derde en Huizum vierde.

Laatstgenoemde mocht dinsdagmiddag vooraan starten tijdens de wedstrijd in de Alde Feanen bij Earnewâld. Maar al direct bij de start ging het mis. Huizum kreeg het tuig niet goed omhoog en moest alles weer naar beneden halen, om vervolgens een bemanningslid reparatiewerkzaamheden in de mast te laten uitvoeren.

Nadat dat was opgelost kon Huizum beginnen met zeilen. Op dat moment waren Drachten (gestart als tweede) en Grou (derde) de Huizumers al voorbij.

Huizum en Akkrum streden - net als een dag eerder bij De Veenhoop - met elkaar. Huizum werd uiteindelijk vierde.

Sluwe vos Akkrum nog voorbij Grou

De finish werd nog ongekend spannend. Drachten leek onbedreigd naar de finish te varen, maar Grou zeilde in het laatste rak naar Drachten toe. Omdat ze moesten finishen op hun startnummer hoefde Grou minder ver dan Drachten. Beide skûtsjes vingen niet altijd op dezelfde momenten wind, waardoor het lang spannend bleef wie als eerste over z’n eigen finishlijn zou drijven. Uiteindelijk won Drachten dat nipt, en moest Grou zelfs nog zijn meerdere erkennen in Akkrum, die als sluwe vos dichterbij was komen zeilen en al eerder in de Langesleat kon finishen omdat ze als zevende startte.

Sleepstart in plaats van walstart

Door een schiftende wind, hoofdzakelijk uit het zuiden, was het niet mogelijk om de veertien skûtsjes vanaf de wal in de Langesleat te laten starten. Uiteindelijk werd op de Sânemar gestart met een sleepstart.

De eerste sleep naar de Sânemar mislukte. De laatste drie skûtsjes, Leeuwarden, Joure en Lemmer, kwamen niet mee. Nadat zij waren aangehaakt bij de rest van de vloot kon er gesleept en gestart worden.

Drie skûtsjes zeilden met een protest: Leeuwarden, Súdwesthoeke en Langweer. De drie zeilden dinsdagmiddag achteraan.