Officier wil huisarrest voor hardleerse bootinbreker

Een Drachtster die eind vorig jaar en begin dit jaar inbraken pleegde in maar liefst 28 boten hoorde dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van bijna twee jaar tegen zich eisen.

Officier Henk Dijkstra eiste daarnaast vier maanden onvoorwaardelijk, gelijk aan de tijd die de Drachtster al in voorarrest heeft doorgebracht. Daarbovenop eiste de officier dat de Drachtster alleen de deur uit mag om te werken en ‘s avonds thuis moet blijven.

In periodes dat het niet goed met hem ging en hij zich eenzaam voelde, zocht de verdachte vaak de waterkant op. Had hij dan maar, zoals officier van justitie Henk Dijkstra, suggereerde, een hengeltje meegenomen: ‘Ga lekker zitten vissen’.

Een kleine dertig inbraken

Maar dat deed de Drachtster niet. In het najaar van vorig jaar en begin dit jaar pleegde hij een kleine dertig inbraken in boten in Burgum, Warten, Eastermar, De Veenhoop, Earnewâld, Sneek, Haskerdijken, Joure, De Wilgen, Akkrum en in de jachthaven in zijn eigen woonplaats.

Vaak ging het om een geringe buit en lang niet altijd nam de Drachtster wat mee. Maar hij veroorzaakte wel veel schade. Een achttal gedupeerde botenbezitters was dinsdag naar de rechtbank gekomen om hun schadeclaims toe te lichten. De Drachtster toonde zich bereid de schade te voldoen. Als de rechtbank alle claims toewijst, zal dat betekenen dat de man ongeveer 18.000 euro moet ophoesten.

‘Een man die met zichzelf worstelt’

Over de motieven voor de inbraken was de Drachtster niet duidelijk. In de periodes dat hij de inbraken pleegde, gebruikte hij speed. Maar er zou psychisch ook het een en ander met hem aan de hand zijn. Hij zou een negatief zelfbeeld hebben en aan de andere kant gefrustreerd zijn om de hoge eisen die zijn vader aan hem stelde. De reclassering typeerde hem als ‘een man die met zichzelf worstelt’.

In november vorig jaar werd hij opgepakt voor een aantal bootinbraken, maar na drie dagen zitten werd de voorlopige hechtenis geschorst. Dat was te voorbarig, volgens advocaat Herman Postma: ‘De problematiek is onderschat’. Na een paar maanden ging de Drachtster door gebeurtenissen in zijn privé-leven weer drugs gebruiken. Hij ging opnieuw los en pleegde nog eens dertien bootinbraken.

Om te voorkomen dat hij nog een keer in de verleiding komt, eiste de officier een lange voorwaardelijke gevangenisstraf van bijna twee jaar. Als extra stok achter de deur vorderde Dijkstra dat de man alleen het huis uit mag om te werken, ‘s avonds moet hij binnen blijven. Een enkelband moet ervoor zorgen dat hij zich aan die voorwaarde houdt.

De Leeuwarder rechtbank doet op 13 augustus uitspraak.