Skûtsje Lemmer ook bij De Veenhoop de beste, Huizum van laatste naar tweede

Schipper Albert Visser en de bemanning van het Lemster skûtsje kunnen zich geen betere start van het SKS skûtsjesilen wensen. Na de eerste wedstrijd bij Grou wonnen ze maandag ook bij De Veenhoop.

Was dat vanzelfsprekend? Vooraf zou je zeggen van wel, want Lemmer startte vanaf plaats 1, maar gezien de wedstrijd niet echt. Want achter Lemmer waren het Heerenveen, Akkrum en Huizum die de wedstrijd maakten. Alledrie skûtsjes die in de middenmoot begonnen, of zelfs - in het geval van Huizum - achteraan.

Dat maakte de prestatie van Huizum groots. Ze startten achteraan en finishten als tweede. Het was stuivertje wisselen, de goede route zoeken en daarbij de juiste wind vangen. Dat deed niet ieder skûtsje op elk moment foutloos. Skûtsjes meldden zich aan het front, zakten weer af, om vervolgens met een goede slag weer mee te doen om de bovenste plaatsen.

Verliezers van de dag zijn Leeuwarden, Joure en Woudsend. Ze startten in het linkerrijtje, maar konden hun plaats niet vasthouden. Ze eindigden anoniem in de middenmoot.

Of het geluk aan de zijde van Lemmer blijft is nog maar de vraag. Omdat de Lemsters maandag vooraan startten, moeten ze dinsdag bij de wedstrijd bij Earnewâld achteraan starten. Dan wordt Huizum vanaf de eerste plaats weggeschoten.