Eendaagse expositie over Lucht en Landschap

DRACHTEN Café Marktzicht wordt zondag 28 juli eenmalig omgedoopt tot Galerie Marktzicht voor de eendaagse expositie Lucht en Landschap.

Drie kunstenaars uit Drachten en omstreken tonen hun verbeelding van de natuur. De getoonde werken van de kunstenaars Jelle Schotanus (acrylverf), Gusta Vet (beschilderde objecten) en Erik de Boer (diverse verfsoorten) zijn qua beeld zeer uiteenlopend. Ook hun bevindingen van het onderwerp zijn alle drie heel anders, maar samen laten ze duidelijk hun liefde zien voor de natuur.

De Boer: „Drie verschillende kunstenaars, met elk weer een hele andere blik op één overwerp; de natuur, laat het publiek na deze expositie de buitenwereld misschien wel weer heel anders ervaren. Zo niet, dan is het gewoon prachtig om naar te kijken, net als de natuur zelf.”

Jelle Schotanus (1956) heeft vele jaren in natuurpark De Alde Feanen gewoond, wat een duidelijke lijn in zijn werk heeft achtergelaten. Hij gebruikt vaak aardkleuren zoals okergeel waar hij een brok van heeft; ooit meegenomen uit nieuw Guinea, daar maakt hij verf van. Naast het bekende vrij donkere werk is hij nu bezig met het licht. Jelle schildert wat hij voelt en in hem op komt. Vaak schildert hij ’s nachts met een zaklantaarn aan. Het riet op zijn werk waait altijd naar links. „Dat zal komen omdat ik links ben,” zegt hij met een knipoog.

Gusta Vet (1953) woont al 40 jaar in Friesland. Ze is begonnen met tekenen op de lagere school, waar later het maken van kleding en het schilderen bij kwam. Schilderen is nu wel haar hoofd moot. Naast haar schilderijen beschilderd ze ook objecten, meubels en glas. Door objecten een tweede leven te geven hoopt ze een bijdrage te leveren aan het milieu.

Erik de Boer (1991) is een zeer veelzijdig kunstenaar, echter toont hij nu alleen zijn recente landschapschilderijen. Deze werken zijn gemaakt van verfrestanten. Hiermee probeert hij het contrast tussen milieuvervuiling en de natuur weer te geven. De landschappen doen natuurlijk aan, maar bestaan juist uit het tegenovergestelde. Het groeiende gebruik van ongebruikelijke materialen is opvallend in zijn werk, wat sterk tot de verbeelding spreekt. Het spontane en experimentele vormt een rode draad in zijn oeuvre.

De drie kunstenaars tonen hun blik op de natuur in deze tweede editie van Galerie Marktzicht met de eendaagse expositie Lucht en Landschap. Na 28 juli is de expositie weer verdwenen, dus u bent van harte welkom in Galerie Marktzicht voor kunst en koffie.