Martine’s Verjaardagsconcert door Wytske Holtrop (cello) en Ruña ‘t Hart (viool)

BEETSTERZWAAG In de Dorpskerk in Beetsterzwaag geven Wytske Holtrop (cello) en Ruña ‘t Hart (viool) zaterdag 27 juli vanaf 16 uur het Martine’s Verjaardags-concert.

Als je midden in de zomer jarig bent, ben je meestal zelf op vakantie. Je viert je verjaardag daarom vaak niet. Maar dit bijzondere jaar viert Martine Mees, die de initiatiefneemster en drijvende kracht is achter Cultbee (de St. Cultuur Beetsterzwaag) het wèl met het aanbieden van een klassiek concert. Want zij houdt erg veel van klassieke muziek. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Het programma bestaat uit: R. Glière - 8 Pieces op. 39 (voor viool en cello); J.S. Bach - Viool sonate no. 1 in g mineur (viool solo); P. Vasks - Grāmata čellam (cello solo); M. Ravel - Sonate viool en cello.

De celliste Wytske Holtrop (1994) speelt cello sinds haar zesde jaar, en haar eerste cello-lessen kreeg zij in de Muziekschool in Beetsterzwaag. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar bachelor behaalde zij in 2016 met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Vanaf september 2016 studeerde zij aan het Haute École de Musique de Genève bij François Guye, waar zij in 2018 haar master cum laude behaalde.

De veelzijdige violiste Ruña ‘t Hart (1992) maakt indruk door haar kwaliteiten als soliste en als warm pleitbezorgster van de kamermuziek. Haar muzikale interesse beslaat een breed gebied, uiteenlopend van barok tot hedendaagse muziek. In september 2011 begon Ruña haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. Ze behaalde haar masterdiploma in september 2018 cum laude. In december 2016 ontving zij in het Concertgebouw de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjes Fonds, een belangrijke prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een jong viooltalent in Nederland. Uit het juryrapport: een (groei)-diamantje dat van binnenuit straalt en muzikaal oplicht.

Het concert duurt een uur zonder pauze. Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici staat op www.cultbee.nl.