'Monsterverhuizing' wacht voor stalinrichter Spinder

De nieuwbouw van stalinrichter Spinder Dairy Housing Concepts bevindt zich in de afrondende fase. De sleuteloverdacht heeft plaatsgevonden en het gebouw wordt ingericht. Meteen na de zomervakantie zullen de eerste medewerkers op de nieuwe locatie in Drachten werkzaam zijn.

Juli 2018 werd de eerste paal voor het bijna 20.000 m2 grote gebouw op het industrieterrein Azeven Noord door wethouder Bakker geslagen. Een jaar later is het gebouw nagenoeg gereed. Bouwtechnisch zijn er nog een aantal zaken af te handelen maar de sleuteloverdracht heeft inmiddels plaatsgevonden zodat Spinder de inrichting en de verhuizing volgens plan kan uitvoeren.

Niet alle machines en processen van Spinder worden in een keer verhuisd. ,,Om de overlast voor onze klanten zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat we de verhuizing goed in de greep houden”, aldus directeur Jehannes Bottema. Als eerste worden de afdelingen montage, expeditie, productontwikkeling en verkoop verhuisd. Het betreft zo’n 35 medewerkers die na de zomervakantie in of vanuit de nieuwe vestiging in Drachten werken.

De overige 15 medewerkers van de zwart-staalbewerking blijven nog tot zeker einde van het jaar in Harkema werkzaam. ,,De verhuizing van de productiemachines zal meer tijd in beslag nemen en zal gefaseerd worden uitgevoerd. Een deel van de machines wordt nieuw aangeschaft maar er worden ook machines in Harkema gedemonteerd en later in Drachten weer opgebouwd. Dat neemt nu eenmaal tijd en voorbereiding.”

Verwachting is dat de gehele verhuizing maart 2020 is afgerond.

Met het oog op de verhuizing in 2020 zullen ook keuzes worden gemaakt met betrekking tot de gebouwen en terreinen in Harkema. Mogelijk dat hier in de toekomst huizenbouw plaats kan vinden. Spinder onderzoekt de mogelijkheden maar houdt voorlopig meerdere opties open.