Opening Kunstkerkje Kortehemmen

Kortehemmen - Afgelopen weekend werd de kunstexpositie in de kloosterkerk van Kortehemmen door Tiny Derks, voorzitter van Smelne’s Erfskip, geopend.

Deze zomer staat dit historische kerkje in het teken van de kunst en heet daarom ook Kunstkerk Kortehemmen.

Als voorzitter van de Historische club ’t Smelne’s Erfskip en niet persee een echte kunstexpert, was Tiny Derks in de eerste instantie verbaasd dat hij benaderd werd om het Kunstkerkje van Kortehemmen te openen.

Maar het initiatief past juist uitstekend bij de gedachte van Smelne’s Erfskip: het exposeren van kunst in een dergelijk historisch gebouw geeft ook aandacht voor de cultuur-historie. En Smelne’s Erfskip ziet graag dat velen bewust worden van de vroegere betekenis van dit kerkje. Dit kloosterkerkje uit begin 1300 maakte deel uit van de eerste bebouwing van Smallingerland.

Het combineren van kunst met cultuur in een toenemende toeristische omgeving is een schot in de roos. Het kloosterkerkje biedt op deze wijze een laagdrempelig podium voor artiesten en kunstenaars. Op deze manier krijgt het kloosterkerkje een vernieuwde toekomst.

Verder hulde voor de zes kunstenaars: Jos Hartwig, Nicole van Overbeek, Jannie Hazelhoff, Lolke Schurer, Sietse van der Sluis en Gerard Dijkstra. In eigen beheer en samen met de kerkcommissie is de expositie ingericht en het Jan Roelof Geertsmafonds heeft financieel een bijdrage gedaan. Al met al een schoolvoorbeeld van hoe je tegenwoordig als Mienskip iets op de kaart kunt zetten

Gedurende de gehele zomer is de kunstexpositie en de kerk zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur geopend.