Regiopoli Sûnenz breidt uit

Drachten - De Regiopoli in Sûnenz gaat uitbreiden. Tot op heden konden patiënten in de Regiopoli terecht voor spreekuren met medisch specialisten op het gebied van cardiologie, orthopedie, dermatologie en gynaecologie. Dit aanbod wordt nu uitgebreid met mogelijkheden voor een bezoek aan de keel-neus-oor (KNO)-arts, de maag-darm-lever (MDL)specialist, de uroloog en de kaderarts bewegingsapparaat.

Samenwerking

De Regiopoli is ontstaan uit een samenwerking tussen ziekenhuis Nij Smellinghe, de huisartsen uit Zuidoost Friesland, ZuidOostZorg en Sûnenz. Het doel van de Regiopoli is om de huisarts in de eerste lijn extra ondersteuning te geven bij het geven van kwalitatief goede patiëntenzorg bij specifieke klachten. Dit gebeurt door het inhuren van de expertise van medisch specialisten uit de tweede lijn en overige expertise. De huisarts is en blijft daarbij de behandelaar van de patiënt en krijgt aanvullend advies over hoe de diagnostiek en/of behandeling ingezet kan worden.

Regiofunctie

De uitbreiding van de Regiopoli is een volgende stap in de ontwikkeling van de Regiopoli. Het doel is om de Regiopoli, de naam zegt het al, letterlijk een regiofunctie te geven. Wim Brunninkhuis, huisarts en één van de oprichters van de Regiopoli: „Met de Regiopoli bieden we patiënten op een laagdrempelige manier vertrouwde, maar specialistische zorg. Hierdoor blijven ze gewoon onder behandeling bij hun huisarts, maar krijgen ze wel diagnostiek van een specialist.”

De combinatie van eerste en tweede lijn blijkt erg succesvol te zijn: steeds meer patiënten vinden hun weg naar de Regiopoli en de tevredenheid is groot. „Een consult in de Regiopoli valt niet onder het eigen risico van de patiënt, dus patiënten hoeven voor deze zorg geen eigen bijdrage te betalen. Daarbij is de kwaliteit van de geboden zorg in de Regiopoli erg hoog, dus een win-win situatie voor patiënten,” aldus Brunninkhuis.

Uitbreiding logische stap

Het uitbreiden van het aanbod van de Regiopoli is een logische stap, volgens Brunninkhuis. Patiënten konden tot op heden uitsluitend voor Cardiologie, Dermatologie, Orthopedie en Gynaecologie terecht bij de Regiopoli, maar het concept is uitermate geschikt om ook uit te breiden naar andere specialismen. De grote tevredenheid onder patiënten, huisartsen en de meewerkende specialisten was dan ook aanleiding om te onderzoeken welke specialismen nog meer binnen de Regiopoli aangeboden konden worden. Met de uitbreiding van het aanbod met de KNO-arts, de MDL-arts, de Uroloog en de Kaderarts Bewegingsapparaat kan de Regiopoli nog beter voldoen aan de groeiende vraag.