Jong talent uit Drachten naar CityProms

DRACHTEN Ongedwongen genieten van een klassiek concert op bijzondere locaties in hartje Leeuwarden. Dat kan bij CityProms, het leukste klassiekemuziekfestival van het Noorden. Het festival is van 27 tot en met 30 juni en is gratis toegankelijk.

Met ook dit jaar weer een scala aan internationale, Nederlandse en Friese klassieke sterren en een fantastisch kinderprogramma met live klassieke muziek. Uit Drachten treden Sjoerd Krol (trompet) en Jents Abma (hobo) op tijdens CityProms. De jonge, getalenteerde muzikanten maken deel uit van jongNBEnoord, een van de vier regionale ensembles die het Nederlands Blazers Ensemble heeft opgericht om jonge talentvolle musici te coachen in de eigen traditie van concerteren, presenteren en grenzen opzoeken. Het jaarlijks geformeerde ensemble bestaat uit elf musici in de leeftijd van 15-20 jaar en wordt gecoacht door de NBE-musici Jeannette Landré en Justine Gerretsen. Jents Abma treedt tijdens CityProms behalve met jongNBENoord ook op met het Fries Jeugd Orkest en de Talentklas Frans Douwe Slot.

Zondag 30 juni treedt JongNBEnoord van 13.00 uur tot 13.30 uur op (locatie: LC Hoofdpodium, Wilhelminaplein) en van 15.30 tot 16.00 uur (locatie: Festivaltent, Wilhelminaplein). Vrijdagavond 28 juni openen het Noord Nederlands Orkest, o.l.v. van dirigent Damian Iorio en celliste Irene Kok het festival spectaculair met het eerste celloconcert van Sjostakovitsj en een compilatie uit de wereldberoemde Notenkrakersuite. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Rob Horsting en het ZO! Gospel Choir dompelen het Wilhelminaplein vervolgens onder in een feestelijke mix van aanstekelijke jazz en swingende gospelsongs.

Topsterren

Het hele weekend staat Leeuwarden in het teken van prachtige klassieke muziek, met onder meer: Camerata RCO, bestaande uit leden van het Koninklijk Nederlands Concertgebouworkest, het Matangi Quartet, pianiste Ketevan Sharumashvili, het Jeugdorkestenfestival, Inclusief Muziektheater ANDERS, een speciaal kinderprogramma met live klassieke muziek, en nog veel meer! Kijk voor meer info op: cityproms.nl

Voor kinderen (1 tot en met 14 jaar) is er weer een bijzonder programma met live klassieke muziek. Dit jaar verzorgt het Noord Nederlands Orkest, in samenwerking met het theatergezelschap Het Houten Huis, het theatraal concert ‘Gevleugeld’. Het is maar een van de vele spannende en mooie kindervoorstellingen dit weekend. Daarnaast kunnen kinderen instrumenten maken van afval met Jordano Piloto of op zoek naar geluiden, samen met Christiaan van der Weij. CityProms Festival vindt plaats van 27 t/m 30 juni in de binnenstad van Leeuwarden. Kijk voor meer info op www.cityproms.nl of lees de Festivalkrant, verkrijgbaar bij VVV Leeuwarden.