Storm en regen houden Peije Dei in Drachten niet tegen

Drachten - Toen zaterdagmorgen verscheidene buitenevenementen werden afgelast en ook de tentenbouwers op Straatfestival Peije Dei het niet verantwoord vonden op te bouwen, kon de organisatie twee dingen doen: Peije dei aflassen (wat nog nooit is gebeurd in 44 jaar) of een razendsnelle creatieve oplossing bedenken.

Dat tweede plan werd in een rap tempo gerealiseerd, voor bijna alle artiesten werd een oplossing gevonden. Niet voor de horeca maar in de horecagelegenheden optreden. Een aantal artiesten en bands bood aan akoestisch te willen optreden en kleinere horeca gelegenheden zetten hun deuren daarvoor wijd open en ook ondernemers in de Zuiderbuurt en op de Noord en –Zuidkade haalden Scheepsfolk, Jaap Louwes en Paddy’s Day Off naar binnen om zo het winkelend publiek te vermaken.

Het Holdert en Doppio werden ook omgetoverd tot concertzaal en de Theatercafé Hopper maakte het podium ruim voor Boys named Sue. Helaas kon voor het jeugdcircus Saranti en de band Bricqebec geen noodoplossing gevonden worden, maar ze staan bovenan de lijst voor 2020, de 45ste editie van Peije Dei

Het aangepaste binnenprogramma werd geplaatst op straatfestival facebook en overal gedeeld, wat voor volle winkels en kroegen zorgde.

De levende standbeelden, het witte mannetje en de rondtrekkende speelman Kaye zorgen nog voor vertier op straat en het Straattheater met de Trollen en Slikwerkers trokken tussen de hoosbuien door het Centrum en brachten het winkelend publiek op de hoogte van het aangepaste programma.

De organisatie van deze stormachtige Peije Dei kijkt terug op een verrassend mooie dag met veel positieve reacties van het publiek en bedankt zowel de artiesten als de horeca en winkeliers voor hun flexibele aanpassing en medewerking.