Maxime Oosten uit Beetsterzwaag naar podium in Supercar Challenge

ZOLDER - Vier races in twee dagen: coureurs Milan Teekens uit Zoetermeer en Maxime Oosten uit Beetsterzwaag hadden een pittig weekeinde op het circuit van Zolder. In de Supercar Challenge reden ze twee races waarbij ze één auto deelden; in de Mazda MX-5 Cup reden ze elk twee individuele races. In de Supercar Challenge werden ze tijdens de eerste race tweede in de SuperSport-klasse en vielen ze in leidende positie helaas uit tijdens de tweede race; in de Mazda MX-5 Cup werd Milan twee keer derde in de Junior Cup, Maxime werd vierde en vijfde.

De tweede plek in de Supercar Challenge tijdens de eerste race op zaterdag was natuurlijk uitstekend. „Het ging wel leuk”, zei Milan. „Ook omdat ik goede duels op de baan heb gehad. Jammer genoeg had ik een slechte start waardoor ik een paar plaatsen terugviel, maar in de derde bocht heb ik de auto meteen ertussen gezet en kon ik een plaats terugpakken.”

Tijdens de stint van Maxime werd andermaal duidelijk dat de twee in de BMW Silhouette een goede snelheid te pakken hadden. Een safety car-periode na een crash kwam evenwel op het verkeerde moment. Omdat Milan en Maxime kort daarvoor een tijdstraf hadden gekregen, hadden ze de drie ronden die de safety car-periode duurde, eigenlijk nodig om weg te rijden. „Daarna ben ik in twee ronden alsnog 4,5 seconden uitgelopen. Maar we lagen dertig seconden achter op de nummer één. Dat gat was moeilijk dicht te rijden.”

Niettemin was de tweede plaats nog altijd een tevredenstellend resultaat; ze wisten dat de snelheid goed genoeg was voor de overwinning in de klasse. Dat werd zondag in de tweede race dan ook duidelijk. Rijdend aan de leiding leek Milan tijdens zijn stint niks in de weg te staan. „Het ging echt goed, we lagen op koers voor de eerste plaats”, zei hij.

In eerste instantie hadden ze een gat geslagen met de nummer twee. Toen dat gat door een safety car-situatie was geëlimineerd werd het na het opheffen van die safety car-situatie net zo snel weer getrokken. „Maar op een gegeven moment brak er wat af in de auto waardoor het wiel linksvoor ineens scheef stond. Ik kwam in het grind tot stilstand. Gelukkig kon ik de auto net uit de muur houden.”

Maxime: „Het was echt heel jammer. Ik had wel het gevoel dat we deze wedstrijd gingen winnen. Milan had tijdens zijn stint een goede snelheid. Maar ik hoorde over de boordradio ‘sta je veilig?’. Toen wist ik dat er wat gebeurd was. Maar ja, zulke dingen gebeuren.”

Gelukkig stond die tweede plaats van zaterdag nog fier overeind en dat betekende in ieder geval de nodige punten voor het kampioenschap in de SuperSport-klasse. Bovendien konden ze voor zichzelf nog het een ander proberen recht te zetten tijdens hun deelname aan de Mazda MX-5 Cup. Milan: „Op zaterdag ging het wel wat moeilijker dan vandaag, ik weet niet precies waarom.” De grote hitte - op het circuit van Zolder was het het hele weekend heel warm - was het ook niet, verzekerde de snelle Zuid-Hollander. Op zondag was het nota bene nog warmer dan op zaterdag.

Overigens had het nog wat beter gekund dan die twee derde plaatsen, dacht Milan, maar door opnieuw technische problemen op zondag had hij er niet alles uit kunnen halen. Voor Maxime verliep zijn deelname aan de Mazda MX-5 Cup wat minder voorspoedig. Op zaterdag werd hij nog vierde in de Junior Cup, maar zondag spinde hij aan het begin van de race. „Dat kwam door een eigen fout”, bekende hij. „Daardoor reed ik achteraan. Gelukkig kwam er een safety car-periode waardoor ik kan aanhaken.” Helaas kreeg hij in de slotfase te maken met versnellingsbak- problemen. Al met al was het niet mijn weekend”, doelde hij vooral op de races in de Supercar Challenge. „Maar tijdens de volgende ronde in Spa gaan we weer het podium op!”, sprak hij zelfverzekerd.

Milan Teekens en Maxime Oosten worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Veno Houten Vloeren.