Drachten heeft gevaarlijkste weg van Fryslân

Drachten - De gevaarlijkste weg in Friesland ligt in Drachten. Op de stratencombinatie De Drift, Vogelzang en de Torenstraat waren 21 ongevallen in de periode 2015-2018. Bij zeven daarvan raakte iemand gewond.

Dat is niet onopgemerkt gebleven in de gemeente Smallingerland. Onder meer de 'rare kruising' van de Torenstraat, zo omschrijft de nabijgelegen school Drachtster Lyceum Singelland het, zal worden aangepakt. De gemeente heeft de school gevraagd te wijzen op andere aanrijroutes. De verkeersveiligheid moet ter plekke omhoog.

Ouders die hun kinderen naar school brengen, worden gevraagd ze niet aan de Torenstraat te laten uitstappen. ,,Dit om de doorstroom zo optimaal mogelijk te laten zijn op de piekmomenten '', aldus de school.

Onderzoek

Verkeersbureau VIA vergeleek 43.188 wegen in opdracht van STAR, dat is een samenwerkingsverband van de politie en verzekeraars. Het onderzoek moet gemeenten en provincie meer inzicht geven in de gevaarlijkste wegen in hun eigen regio. Het bureau keek naar het aantal ongelukken per wegvak over de periode 2015 tot en met 2018.

Aan de Lange Marktstraat, Sophialaan, het Stationsplein en de Stationsweg in Leeuwarden zijn 25 ongevallen geweest, waarvan zes met slachtoffers. Hoewel er meer ongevallen in Leeuwarden dan in Drachten waren, staat Drachten toch bovenaan in de lijst. Er wordt daar relatief vaak te hard gereden, terwijl dat in Leeuwarden minder het geval is. Dat leidt tot een hoger risico.

Bij het gedeelte bij de Blokhuisbrug, Blokhuisplein en de Keizersgracht waren in de onderzochte periode 35 ongevallen, waarvan 9 met slachtoffers, en staat op de derde plek. Het risicocijfer is daar lager, omdat er veel meer verkeer langskomt.

Meeste ongelukken op 50-wegenUit het onderzoek blijkt dat op de 30- 60- en 90-wegen bijna overal te hard wordt gereden. Op die plekken is tegelijk vaak een lage ongevallenscore. De meeste ongelukken vinden plaats op de 50-wegen binnen de bebouwde kom, gevolgd door de 80-wegen.