Burgemeester maakt kennis met De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat

De Wilgen - Burgemeester Jan Rijpstra is na zijn installatie eind maart begonnen aan een toernee langs alle dorpen in de gemeente Smallingerland. Op de eerste werkdag van deze week was hij aanbeland in De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat.

Plaatselijk Belang liet Rijpstra per boot de mooiste plekjes in de omgeving zien. De tocht startte vanuit de historische haven van Smalle Ee, waar ooit op de kloosterheuvel de eerste bewoners van Smallingerland zich vestigden. Via villawijk De Sanding werd naar Buitenstvallaat gevaren.

Ook daar is nog steeds de historie van Smallingerland waarneembaar. De sfeer van vroeger met skûtsjes is prominent aanwezig aan het begin van de Drachtster Vaart, met de monumentale sluis met sluiswachterswoning en scheepswerf van Van der Werff. Buitenstvallaat zal een prominente plek krijgen in het nieuwe waterfront van Drachten, wellicht als uitvalsbasis naar het nieuwe meer van Drachten en Oudega.

Houtigehage, Opeinde, Oudega en Boornbergum zijn reeds eerder door Rijpma bezocht, Drachtstercompagnie volgt zeer binnenkort en De Veenhoop, Goëngahuizen, De Tike, Rottevalle en Nijega staan nog op het programma voor juni.