Frans Pool en Pieter de Kroon plattelandspioniers van Nederland

Wijnjewoude - Frans Pool en Pieter de Kroon van het project WEN (Wijnjewoude Energie Neutraal) zijn zaterdagavond in Ulft, tijdens een speciale VPRO Tegenlicht Meet Up, verkozen tot dé plattelandspioniers van Nederland.

Met de titel worden de pioniers van dit project, Frans Pool en Pieter de Kroon, gewaardeerd voor hun vasthoudende en enthousiaste inzet voor de verduurzaming van hun dorp met als doel om in 2025 energie neutraal te functioneren. De jury prees Frans en Pieter om hun enthousiaste pitch en ziet Wijnjewoude als een voorbeeld voor andere plaatsen in de landelijke energietransitie. Tevens prees de jury het gebruik van de bestaande infrastructuur voor het vervoer van opgewekt biogas.

Frans Pool en Pieter de Kroon maken, samen met hun dorpsgenoten, de plaats Wijnjewoude energieneutraal in 2025. Elke dorpsbewoner doet mee aan besparingen en iedereen draagt, naar vermogen, bij om de benodigde groene stroom op te wekken. De lokale boeren zijn de belangrijkste energieproducenten voor hun dorpsgenoten. Niet alleen met zonne- en windenergie, maar vooral met de gezamenlijke productie van groen gas uit koeienmest maken zij Wijnjewoude aardgasvrij.

VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen periode vernieuwers die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van morgen. Meer dan 75 pioniers hadden zich aangemeld. Van 1 tot en met 16 mei konden mensen stemmen. Uit alle aanmeldingen werden uiteindelijk vijf finalisten gekozen: twee door het publiek en drie door een vakkundige jury. Deze vijf finalisten presenteerden hun ideeën tijdens een speciale Meet Up in Ulft. Aan het einde van de Meet Up maakte de jury de uiteindelijke winnaar bekend met wie VPRO Tegenlicht een Future Short (korte video) zal opnemen.

Voor meer informatie zie vpro.nl/pioniersFinale Plattelandspioniers!