Alle peuters aan de broccoli

Drachten - Op de kinderdagverblijven van Smallsteps openden de peuters vorige week in ruim 600 groepen een wel heel bijzonder koffertje. Ook Smallsteps locaties Wetterblom en Tovervis uit Drachten deden mee. De Smaaksafari-koffer zit boordevol activiteiten om de kinderen enthousiast te maken voor groente. Deze keer: de broccoli.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60 procent van de kinderen onvoldoende groente eet. De soms wat bittere smaak is echt wennen voor ze. Terwijl de voedingsstoffen in groenten als wortels, bieten en broccoli, onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon. En kinderen die al op jonge leeftijd gezond leren eten, blijven dat vaak hun leven lang doen.

De kracht van herhaling

Jonge kinderen ervaren de smaak en textuur van groente heel anders dan volwassenen. Ze moeten wel 10 tot 15 keer proeven voor ze een nieuwe smaak leren kennen. Smaakontwikkeling vraagt dus om herhaling, tijd en geduld. De eerste 1.000 levensdagen zijn daarbij cruciaal. Het kinderdagverblijf is dan ook de plek bij uitstek om op Samen met vaste voedingspartner Madaga neemt Smallsteps de kinderen mee op Smaaksafari. Een uniek concept om kinderen op speelse wijze groente te laten ontdekken.

Spelenderwijs smaken ontdekken

Samen met hun vriendjes en de pedagogisch medewerkers gingen de peuters twee weken lang elke dag aan de slag met de activiteiten uit de Smaaksafari-koffer: proeven, knutselen, koken, (voor)lezen, bewegen. Want ook broccoli-verstoppertje motiveert kinderen om toch een hapje te nemen van de rauwe of gestoomde broccoli en het broccoli-koekje of -cakeje. Niets moet, maar zo wordt het wel heel aantrekkelijk om mee te doen.

Manja Mulder locatiemanager Smallsteps: „De kinderen zijn gewend om groente te eten op het kinderdagverblijf. We sluiten altijd de dag samen af met een groentehap, meestal is dat met rauwe komkommer, tomaat en paprika. Tijdens de smaaksafari proberen we de groentes uit op allerlei verschillende manieren en in verschillende vormen. Zo hebben we tijdens deze smaaksafari de broccoli geroken, gevoeld en geproefd, we hebben zelfs broccoli-water gemaakt.”