Ruim 1000 jonge vogels vliegen uit op de Folgersterloane

DRACHTSTERCOMPAGNIE - De komende weken vliegen weer honderden jonge vogels uit de nestkastes langs de Folgersterloane.

Het is een drukke periode voor De Werkgroep Nestkastcontrole van Vogelwacht Drachtstercompagnie e.o. Verspreid over Drachtstercompagnie – Rottevalle – Houtigehage en Boelenslaan hangen rond de 900 nestkasten. De vrijwilligers zijn al volop bezig met controleren.

Controleronde

De afgelopen dagen hebben Ryco Paulus en Jan Bos onder leiding van Goitzen de Boer de eerste controleronde gedaan van het nestkastproject Folgersterloane. Vanaf het viaduct van de Wâldwei tot aan de Skieding hangen over een afstand van 5,7 km in totaal 156 stuks nestkasten.

De bezetting is dit jaar zeer goed te noemen. Van de 156 nestkasten zijn er 120 bezet. Dat is 77% en meer dan in 2018, toen was na de eerste controle ronde 66% van de nestkasten bezet. Koploper is de Koolmees, die broedde in 65 nestkasten. Een goede tweede is de Pimpelmees, die eieren heeft gelegd in 23 nestkasten. Meer cijfers: ringmus 20, spreeuw 6, bonte vliegenvanger 4 en de huismus bezette 2 nestkasten. Ook in 2 nestholtes in een boom zat de grote bonte specht met jongen.

Rupsen

De Werkgroep is zeer blij dat de bonte vliegenvanger weer aanwezig is en dat de ringmus een kleine opmars maakt. De nestkasten waren goed gevuld. Veel nesten met 10 tot 13 jongen bij de Kool- en Pimpelmezen. Door de oudervogels zijn weer heel wat rupsen, waaronder ook de eikenprocessierups opgevoerd aan hun kroost.