Veel gestrande reizigers wegens fout in ESTA of eTA

Dit artikel wordt u aangeboden door VisumBuitenland.nl

Jaarlijks missen honderden Nederlandse toeristen hun vlucht naar de Verenigde Staten of Canada, doordat ze slordig zijn met hun ESTA-aanvraag. De grootse angst voor veel toeristen; het vliegtuig niet in mogen omdat er iets mis is met een visum, eTA of ESTA. Ondanks dat het aanvragen van een dergelijke reistoestemming vaak snel gaat, kan er van alles misgaan, zegt Dirk Verschuren van visumbureau VisumBuitenland.nl

Een grote teleurstelling

Er zijn grofweg twee categorieën te onderscheiden in de toeristen wiens vakantie al strandt op Schiphol. Ten eerste zijn er veel reizigers die het aanvragen van een visum, ESTA of eTA simpelweg vergeten zijn. En ten tweede is er een grote groep toeristen die bij het aanvragen van de reistoestemming niet goed oplette. En een kleine fout in het aanvraagformulier kan er al voor zorgen dat de luchtvaartmaatschappij je niet aan boord laat van het vliegtuig.

Groen of rood licht, niets er tussenin

Dat een klein typfoutje zo’n groot gevolg kan hebben is een nadeel van een digitaal visumsysteem. Steeds meer visums en reistoestemmingen, waaronder ook het ESTA voor Amerika en het eTA voor Canada, zijn niets meer dan een digitale koppeling aan het paspoort van de reiziger. Als de paspoortgegevens dan niet 100% correct zijn ingevoerd, kan de luchtvaartmaatschappij de toestemming niet vinden.

Dat komt pas aan het licht bij het inchecken. Als online wordt ingecheckt, wordt op de website van de luchtvaartmaatschappij gevraagd naar de paspoortgegevens van de reiziger. En als bij de balie wordt ingecheckt, wordt het paspoort van de reiziger door de scanner gehaald. Een computer controleert dan of de paspoortgegevens voorkomen in het systeem van de immigratiedienst van het land van bestemming. Is alles in orde? Dan gaat een groen lampje branden.

Maar kan het systeem op basis van de paspoortgegevens geen 100% match vinden? Dan brandt het rode lampje. Er komt dus geen medewerker aan te pas, die zou kunnen inschatten dat het foutje misschien per ongeluk is gemaakt. En zo betekent een typefoutje jaarlijks voor honderden Nederlanders het einde van een reis.

Even snel een nieuw visum aanvragen lukt niet altijd

Omdat een visum, eTA of ESTA met een foutje evenveel waard is als géén visum, hebben de reizigers zonder visum en de reizigers met ongeldig visum hetzelfde probleem. Namelijk: het aanvragen van een (nieuwe) reistoestemming kost tijd. Tijd die er niet altijd is. Allereerst moet het hele aanvraagformulier opnieuw worden ingevuld. En dat is voor veel bestemmingen nogal een waslijst aan vragen.

De klok tikt, het vliegtuig zit al half vol, en de stress neemt toe. Weten dat veel reizigers hierdoor hun vlucht missen draagt misschien niet bij aan de gemoedsrust op een dergelijk moment. Wel hoopt Verschuren dat reizigers zich meer gaan realiseren wat de risico’s zijn van het niet tijdig zorgen voor een geldig ESTA of eTA.

Regel je ESTA of eTA op tijd

De enige echte oplossing voor het probleem is bewustwording; reizigers moeten zich realiseren hoe belangrijk een geldig eTA is om naar Canada te mogen vliegen. En dito bij aanvragen van een ESTA voor Amerika, of het visum voor Vietnam, India, Australië en tal van andere landen.

Veel reizigers vinden het een prettig idee als hun aanvraag nog eens handmatig wordt gecontroleerd door een visumspecialist, voordat de immigratiedienst van hun vakantiebestemming de aanvraag verwerkt. Daartoe biedt VisumBuitenland.nl een oplossing. Dirk Verschuren: “Als je je visumaanvraag indient via VisumBuitenland.nl wordt die zowel geautomatiseerd als handmatig door ons gecontroleerd. Voor visums waarvoor je een paspoortscan moet uploaden controleren we bijvoorbeeld of alle paspoortgegevens 100% correct zijn overgenomen. Dat kan reizigers veel ellende besparen!”