Expositie van Ilse Brul en Marco Goldenbeld

Jubbega - In Kunstlokaal №8 is van 1 t/m 10 juni de expositie Werveling en torsie van Ilse Brul en Marco Goldenbeld te zien.

Ilse Brul maakt wervelende, kleurige schilderijen in olieverf op doek of eitempera op paneel. De tempera maakt ze zelf. Haar uitgangspunt is een landschap, het resultaat is een abstract, caleidoscopisch beeld. Ilse Brul: „Het zou toch mooi zijn als je je, net als bij muziek, even waant op een andere plek, waarin je iets van jezelf herkent.”

Ilse Brul exposeerde onder meer in Museum De Buitenplaats, Eelde, Museum Belvédère, Heerenveen en Museum de Fundatie, Zwolle.

Marco Goldenbeld maakt robuuste stalen beelden, uitgaande van eenvoudige driehoekige elementen die hij buigt en aaneenlast. De beelden staan op een minimaal oppervlak, de punt. Marco Goldenbeld: „Als ik een truc kon bedenken om beelden te kunnen laten zweven, zou ik helemaal vrij zijn.”

Werk van Marco Goldenbeld is opgenomen in gerenommeerde collecties in binnen- en buitenland. Een aantal van zijn beelden is te zien in de openbare ruimte op diverse plaatsen in Friesland.

Ilse Brul: 1972, Enschede. Opleiding Hogeschool voor de kunsten Arnhem en Katholieke Universiteit Nijmegen. Woont en werkt in Groningen.

Werveling: Een luchtig tafereel van kleurvlekken, structuren en lijnen vormt het uitzicht. Ilse Brul wandelt in de duinen, op het wad en in de bergen. De zintuiglijke herinneringen aan het geluid van de vogels en de wind, de sensatie van zonlicht en warmte, kou en begroeiing, harde ribbelige rotsen, spiegelend vochtig zand en zacht gewas vertaalt ze in verf als een sprankelend, abstract nieuw landschap rijk aan kleur en beweging, klaar om vrij in rond te struinen.

Marco Goldenbeld: 1957, Utrecht. Opleiding Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Woont en werkt in St. Jacobiparochie.

Torsie: Als een danser staat het beeld op één punt, klaar om te gaan zweven. Marco Goldenbeld maakt zware stalen vormen licht. Opgebouwd uit gebogen driehoekige elementen strekken ze zich uit naar de hemel, terwijl ze de ruimte tegelijkertijd omvatten. De combinatie van soepele en strakke, scherpe en ronde lijnen geeft de beelden spanning. Ze balanceren in de suggestie van een moment in een strakke choreografie, uiterst geconcentreerd, energiek en krachtig.

www.kunstlokaalno8.nl