Militaire oefening BISON FALCON in volle gang

Burgum - Van vrijdagochtend 17 mei tot zaterdag 18 mei zal het Korps Nationale Reserve in nauwe samenwerking met gemeente en brandweer van Burgum een oefening houden. Deze oefening genaamd BISON FALCON zal zich met name afspelen in en rond de gemeente Burgum.

Tijdens deze oefening zullen de nodige scenario’s worden beoefend. Militairen zullen dan ook zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld met patrouilles gemotoriseerd en te voet.

De eenheden, vijf pelotons, zijn afkomstig van het 10e Natresbataljon (43 Gemechaniseerde Brigade) en 20e Natresbataljon (11 Luchtmobiele Brigade), waarbij circa 200 militairen ingezet worden.

De oefening vindt plaats in de civiele omgeving. Defensie oefent de laatste jaren steeds vaker buiten kazernes en oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak, Afghanistan maar ook inzet in Nederland hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.

Het Korps Nationale Reserve, gespecialiseerd in bewakings- en beveiligingsopdrachten, voeren deze taken veelal uit in hun eigen regio. Omdat onder andere ook nuts bedrijven van groot belang zijn voor de maatschappij wordt steeds vaker met deze bedrijven geoefend om ook de noodplannen van deze bedrijven te testen en hiermee de veiligheid te verhogen.

De oefening eindigt zaterdagmiddag, waarna de reservisten zich weer terugverplaatsen naar hun eigen locaties.