Smallingerland en Opsterland helpen startende ondernemers

Drachten - De gemeente Smallingerland biedt dit jaar startende ondernemers een training aan. Ook komt er een informatiebijeenkomst voor de starters.

De training wordt aan circa 15 startende ondernemers uit Smallingerland en Opsterland aangeboden. De gemeente trekt daarvoor 8.000 euro uit. Voor de training, die 425 euro per cursist kost, betaalt de deelnemer een eigen bijdrage van 75 euro.

Speerpunten

Het stimuleren en faciliteren van startende ondernemers is een van de speerpunten van het economisch beleid van de gemeente. In de jaarlijkse training worden alle facetten van de ondernemerschap belicht. Voor zowel de training als de informatiebijeenkomsten blijkt wel animo te zijn.

De afgelopen jaren zijn diverse faciliteiten aangeboden aan startende ondernemers in de vorm van advies, training en voorlichting. Sinds 2014 organiseert de gemeente een training voor startende ondernemers; een 'op maat' programma in zes dagdelen dat een hoge waardering van de deelnemers krijgt. In het programma komen alle facetten van het ondernemen aan bod, zoals juridische en financiële zaken, verzekeringen, fiscus (aftrekbare kosten, inkomstenbelasting, omzetbelasting), acquisitie, uurtarief en offerte, bedrijf aan huis, enzovoort.

Helpdesk

De training in het gemeentehuis in Drachten richt zich op ondernemers in spé of ondernemers die niet langer dan twee jaar actief zijn. Kandidaten die dit programma willen volgen, worden digitaal getest op competenties die ondernemers moeten bezitten. Gedurende het programma en één maand na afloop ervan, worden alle deelnemers gecoacht door RBC Consultants, die met een helpdesk klaarstaat om vragen te beantwoorden, te ondersteunen of door te verwijzen.

Daarnaast organiseert de gemeente in samenwerking met buurgemeente Opsterland in Bibliotheek Drachten een startersmarkt, waar bedrijven en overheid vragen beantwoorden van startende ondernemers. Hier ontmoet de startende ondernemer bedrijven en instellingen waar hij of zij mee te maken krijgt, zoals Belastingdienst, UWV, gemeente, bank, accountantskantoor en ondernemersverenigingen. Uit enquêtes en bezoekersaantallen blijkt dat de actieve houding van de gemeenten en de inhoud van de voorlichtingsbijeenkomsten gewaardeerd worden.