Proef in Smallingerland met OV-pas als aanvulling op WMO-vervoer

Drachten - Smallingerland gaat als proef de Voor elkaar OV-pas invoeren, als aanvulling op het WMO-vervoer. De gemeente trekt er 7250 euro voor uit.

Arriva is druk bezig het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. Zo heeft de vervoersmaatschappij ook in Smallingerland de bussen en bushaltes zo aangepast dat het openbaar vervoer ook voor mensen met een beperking goed bruikbaar is.

Nieuw product

Op dit moment ontvangen ruim 1200 WMO-klanten vanuit de gemeente een financiële tegemoetkoming voor vervoer. De gemeente wil graag haar WMO-klanten stimuleren om zo veel mogelijk gebruik te maken van het reguliere openbaar vervoer. Daarom sluit de gemeente aan op een nieuw product dat Arriva op de markt heeft gebracht: de 'Voor elkaar pas'. Daarmee kunnen mensen met een WMO-indicatie samen met hun begeleider vrij reizen door de provincie Friesland, inclusief verbindingen naar Groningen en Assen.

De proef duurt tot het einde van dit jaar. De gemeente wil zien hoeveel klanten van deze mogelijkheid gebruik maken en wat dit betekent ten aanzien van het aantal gedeclareerde taxiritten. De pilot start hier met de eerste 100 aanmeldingen. Dat is voldoende om na dit jaar cijfers te kunnen vergelijken. Een abonnement kost 60 euro per klant per jaar, maar dan reist de begeleider gratis mee. Gemeenten waar dit abonnement al afgenomen wordt, zien een verplaatsing van de WMO-taxi naar het openbaar vervoer. Als de evaluatie positief uitvalt wil de gemeente de Voor Elkaar Pas aanbieden aan nieuwe klanten.

Stadsdienst

Arriva is per 1 januari in Leeuwarden gestart met een zelfde aanbod. Hier heeft ongeveer 30 procent van de WMO-klanten zich voor deze pas aangemeld. Het landelijk gemiddelde voor de aanmeldingen ligt tussen de 22% en 35%. Het Smallingerlandse college verwacht dat er binnen de gemeente minder gebruik zal worden gemaakt van het aanbod. In Leeuwarden garandeert de eigen stadsdienst een goede verbinding door de hele stad. In Drachten is dit minder het geval.