De ontwikkeling van de platenhoes

Drachten - De tentoonstelling De ontwikkeling van de platenhoes in de Galerij van de Lawei beleeft zijn laatste week.

Nog tot en met zondag 19 mei kan de liefhebber zich nog vergapen aan een kleine 500 bijzondere en iconische platenhoezen uit de periode 1959-1989, de gouden eeuw van het vinyl. Het getoonde materiaal laat zien hoe een platenhoes zich in die jaren ontwikkelde van een simpele omslag met een foto van de betreffende artiest tot soms zeer complexe hoezen waarvan de productiekosten die van de ingesloten plaat ruimschoots overstegen.

Kunstenaars, ontwerperscollectieven, illustratoren en fotografen als Andy Warhol, Norman Rockwell, Hipgnosis, Joost Swarte en Anton Corbijn zagen ook de artistieke potentie van de platenhoes en lieten fraaie ontwerpen na. Dat leidde er ook toe dat vooral lp´s in de oorspronkelijke hoezen gewilde verzamelaarsobjecten werden.

De vinylplaat mag zich sinds een aantal jaren verheugen in een vernieuwde belangstelling zodat ook nieuwe muziek tegenwoordig weer op lp wordt uitgebracht. De verzamelaar die nog op zoek is naar een hiaat in zijn/haar collectie kan op de slotdag van de tentoonstelling gebruik maken van de mogelijkheid om de verzameling uit te breiden. De platen en cd-beurs vindt plaats in Poppodium Iduna zelf. In de grote foyer is een expositie concertfotografie van Iduna te bekijken. 

De platenbeurs opent zondag 19 mei om 11.00 uur in Poppodium Iduna en is evenals de tentoonstelling in de Galerij van de Lawei tot 17.00 uur te bezoeken.