Pier’s Hiem bereidt zich voor op eeuwfeest

Nij Beets - Pier’s Hiem is vanouds een druk bezochte herberg. De eerste steen dateert van 1920, de tijd van de paardenmarkten in onder andere Beetsterzwaag, Norg, Roden en Zuidlaren. Volgend jaar wordt het eeuwfeest gevierd.

Veedrijvers kwamen vroeger langs met soms wel meer dan honderd met de staarten aan elkaar gebonden paarden, bestemd voor boeren op de Friese klei. De herberg was een van de stopplaatsen onderweg. De naam Pier’s Hiem kwam pas na de Tweede Wereldoorlog, toen het pand geschilderd werd. Naar verluidt was er vroeger een Pier die veel landerijen in de omgeving bezat, al is daar weinig over bekend.

In 2020 viert de herberg zijn 100-jarig bestaan. Het jubileumjaar zal in het teken staan van diverse maandelijkse activiteiten, waarover momenteel druk wordt gebrainstormd. Nu al zijn er in het zomerseizoen in samenwerking met veenmuseum It Damshûs in Nij Beets regelmatig boottochten over het Ald Djip. De agenda is te vinden op de website.

Brugt en Ineke Jonker proberen een brede doelgroep aan te spreken. ,,Een ieder is welkom in onze herberg, maar onze core business zijn het à la carte restaurant en het zalenbedrijf. Onze keuken is Europees georiënteerd, met een accent op de klassieke keuken. Tevens serveren wij buffetten, broodmaaltijden, barbecues voor jarigen en jubilarissen. Ook verzorgen wij vergader/feestarrangementen op maat, met vermaak naar keus voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.’’ In totaal kan Pier’s Hiem 100 gasten herbergen. Daarnaast is het tevens mogelijk een catering te verzorgen.

In de herfst/wintermaanden organiseren Brugt en Ineke Jonker eens per maand op zondagmiddag een evenement, zoals een palingrokerij op het terras, bierproeverij of wildproeverij met spannende verhalen van een veldkenner. ,,Ook voor de kinderen kunnen wij leerzame workshops samenstellen voor het vieren van een verjaardagsfeestje, maar ook voor vrijgezellenfeestjes kunt u bij ons terecht. Met een terras tussen de groene weilanden is het hier zomers heerlijk toeven.’’

Brugt is chef-kok en contactpersoon voor alle leveranciers. Ineke is gastvrouw en heeft daarnaast contact met alle externe partijen. Het team van circa tien medewerkers kan allround worden ingezet. ,,In de aanloop naar het seizoen hopen we door te kunnen ontwikkelen naar 20 medewerkers. Ervaring is geen pre, enthousiasme wel. Ons bedrijf typeert zich als een huiskamerrestaurant, waar iedereen zichzelf mag zijn. De authentieke sfeer blijven we koesteren. We hopen met een persoonlijke benadering, een ruim aanbod van eerlijke, verse seizoensgebonden producten onze gasten een warme beleving te bieden. Wij zijn pas echt tevreden als de gast met een glimlach de deur uitgaat!’’

www.piershiem.nl