Smallingerland kiest een nieuwe gemeentedichter

Drachten - De gemeente Smallingerland kiest vrijdagavond in Café Marktzicht een nieuwe gemeentedichter. Drie kandidaten haalden de finale: Mark Spijkers, Ebele Wijbenga en Katherina van der Velde.

Op de oproep voor een nieuwe gemeentedichter kreeg de gemeente in totaal 14 reacties. De gedichten van Katherina van der Velde, Mark Spijkers en Ebele Wijbenga werden als beste beoordeeld. Daarmee zijn zij nog in de race voor de titel. Vrijdag 26 april wordt bekend wie de huidige gemeentedichter Andries de Jong gaat opvolgen.

Mienskip

De opdracht was om twee gedichten te schrijven, waarvan eentje over het thema 'mienskip'. In het tweede gedicht mochten de dichters zelf het onderwerp kiezen. Het mochten Friese of Nederlandse gedichten zijn. De jury beoordeelde de inzendingen op kwaliteit en of het werk een breed publiek aanspreekt. De nieuwe dichter gaat immers schrijven voor de inwoners van Smallingerland. Van der Velde, Spijkers en Wijbenga voldeden het beste aan deze opdracht.

Mark Spijkers was eerder Dongeradichter, de gemeentedichter van de voormalige gemeente Dongeradeel (Dokkum). Hij werkt op het Drachtster Lyceum en publiceerde al een aantal dichtbundels en ook cd's met eigen gitaarcomposities.

Ebele Wijbenga is skûtsjeschipper en theatermaker. Hij maakte eerder een cd en een theaterprogramma met Friese vertalingen van liedjes van Stef Bos, maar is tegenwoordig vooral actief met zijn microtheater. Daarin zingt hij in een oude biechtstoel liedjes voor een eenkoppig publiek.

Katherina van der Velde is docente Nederlands en dyslexiecoach op OSG Sevenwolden in Joure.

Jury

Wie de nieuwe dichter van Smallingerland wordt wordt vrijdagavond bepaald. Van der Velde, Spijkers en Wijbenga dragen in café Marktzicht hun gedichten voor. De jury bestaat uit: Tom van Mourik, oud-burgemeester (juryvoorzitter), Winfried Bruinsma, oud gemeentedichter en ambassadeur cultuur en I. Hofstra. Na het juryberaad maakt wethouder Marjan Sijperda de winnaar bekend. De dichter wordt voor twee jaar benoemd, nadat officieel afscheid is genomen van de huidige dichter Andries de Jong.