ONT niet opgewassen tegen Rijperkerk

Rijperkerk - VV ONT heeft dinsdagavond met 3-1 verloren tijdens de inhaalwedstrijd tegen Rijperkerk.

De eerder geplande wedstrijd tegen Rijperkerk ging niet door in verband met het overlijden van trainer Douwe Zondervan. Afgelopen zaterdag pakte Rijperkerk de draad weer op in een door emoties omgeven wedstrijd tegen Grijpskerk. Emoties door een indrukwekkende minuut stilte en vooral ook omdat de aanwezige echtgenote en kinderen van de trainer Rijperkerk een tiental wedstrijdballen schonk. Een wens van Zondervan omdat hij zich er aan ergerde dat jeugdteams minder goed materiaal hadden. Rijperkerk kon de wedstrijd niet bekronen met een overwinning. het werd 0-1 voor Grijpskerk.

Na de fraaie en verdiende 4-0 overwinning afgelopen zaterdag tegen SC Twijzel reisde ONT met het nodige zelfvertrouwen af naar Rijperkerk. Maar de mannen van trainer Jan Hulzinga schoten zich al na vier minuten in de voet. In de wedstrijdbespreking was afgesproken om op de harde en hobbelige grasmat niet met korte combinaties uit te verdedigen. Dat deed ONT wel en Jeroen IJselmuiden profiteerde van het balverlies dat ONT leed.

ONT bleek daarna niet bij machte om de gedreven spelende thuisploeg bij te benen. ONT had moeite met het spel van Rijperkerk dat vooral de lange bal hanteerde met veel beweging voorin. De bezoekers slaagden er in de eerste helft niet in tot een fatsoenlijke kans te komen. Dat Rijperkerk uit corners de 2-0 (kopbal Thom Stielstra) en 3-0 (kopbal Klaas Venema) scoorde, had niets te maken met het spel van de blauw/witten maar wel met niet attent verdedigen van ONT.

Na rust veranderde het spelbeeld in eerste instantie in het voordeel van ONT. Dat zat nu feller op de tegenstander en de combinaties lukten beter. En het gewenste snelle doelpunt kwam. In de 48e minuut schoot Michel Weisser de bal uit een vrije trap vanaf 17 meter fraai in de kruising. Een kwartier lang had ONT de overhand, maar de aansluitingstreffer bleef uit. Twintig minuten voor tijd leek Rijperkerk op weg naar een vierde doelpunt. Maar toen de stofwolken na een enorme scrimmage waren opgetrokken (ONT-doelman Hidde Ament, de lat en twee keer een redding op de lijn) bleef de stand op het scorebord 3-1.

ONT bleef wel aandringen maar de Rijperkerk verdediging raakte niet echt van streek. Het uitverdedigen was ook simpel, een lange bal naar voren en spitsen zoek het maar uit. Ament voorkwam met een drietal reddingen dat de score opliep. ONT zette daar een paar kansjes tegenover. Weisser schoot in het zijnet en Hielke Knippels werd onterecht afgevlagd wegens buitenspel.

Het bleef bij 3-1, op basis van de eerste helft een terechte overwinning voor Rijperkerk. Hulzinga was teleurgesteld: „Achteraf overheerst uiteraard teleurstelling. Enerzijds omdat we de eerste helft absoluut niet thuis gaven. Vaak maakten we onjuiste keuzes, konden we de veldbezetting van de tegenstander moeilijk het hoofd bieden, maar nog belangrijker kwamen we tekort in energie en intensiteit. Anderzijds omdat je de tweede helft laat zien dat er absoluut meer in had kunnen zitten. Ja het ‘voetbal’ werd daarmee enigszins overboord gegooid, maar op deze ondergrond was het directe spel vaak wel de meest logische keuze. Als je dan ziet dat we een behoorlijk aantal kansen c.q. mogelijkheden creëren, dan doet je dat afvragen hoe de wedstrijd was gelopen wanneer we zo waren begonnen.”

Een geluk bij een ongeluk was dat nummer laatst Dokkum met 3-2 verloor bij SC Twijzel. Vanaf plaats acht tot en met veertien is het in de 3e klasse B een ongemeen spannende strijd om één rechtstreekse degradatieplaats en twee nacompetitieplaatsen. Drie teams met 27 punten, waaronder ONT, dan twee teams met 24 punten. Niekerk met 21 punten en Dokkum met 19 punten zakken daar wat onderuit. Zaterdag 4 mei is er een inhaalprogramma, ONT is dan vrij.

Zaterdag 11 mei staat voor ONT de uitwedstrijd tegen de huidige koploper Kollum op het programma. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Sjouke Walinga