Paasvuur Lippenhuizen levert loos alarm op voor brandweer Gorredijk

Lippenhuizen - De Brandweer van Gorredijk moest zondagavond uitrukken na een brandmelding. Het bleek loos alarm: Lippenhuizen hield een paasvuur.

De brandweer van Gorredijk moest zondag uitrukken, nadat een ooggetuige vanaf de Gordyksterwei meldde dat hoge vlammen waren te zien boven Lippenhuizen. De brandweermannen merkten op de Buorren echter al snel dat het ging om het traditionele paasvuur van Lippenhuizen.

Alles bleek in orde en de 'brandstichters' voldeden keurig aan alle regels omtrent de veiligheid. Ze hadden vooraf verguning aangevraagd bij de gemeente Opsterland, de vuurbult was afgezet met een lint zodat het publiek op een veilige afstand werd gehouden en op het terrein stonden tractoren klaar met giertanken vol water, zodat in geval van nood meteen geblust kon worden. De brandweer kon na een korte inspectie dus al snel terug naar de kazerne.

In heel Friesland zorgden paasvuren dit weekeinde voor klachten. De rook- en stankoverlast beek echter veroorzaakt te worden door Paasvuren in Duitsland. Door de straffe oostenwind kwam de rook en brandlucht tot in Friesland terecht.