Gouden Schaal voor gezonde schoolkantines ROC Friese Poort

Drachten - ROC Friese Poort heeft haar kantines gezond ingericht. De onderwijsinstelling heeft daarom de Gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum gekregen voor haar vestigingen in Dokkum, Drachten, Emmeloord en Leeuwarden.

Onderwijsinstellingen krijgen deze onderscheiding wanneer meer dan 80 procent van het assortiment uit gezonde keuzes bestaat. ROC Friese Poort wil bijdragen aan een gezonde leefstijl voor haar studenten en medewerkers. Op 16 april overhandigde Diane Peters van het Voedingscentrum de schaal aan de catering managers van ROC Friese Poort.

Gezonde keuzes

ROC Friese Poort heeft zich samen met Cater Concept ingespannen om de schoolkantines gezonder te maken. Zodra een student de kantine inloop valt zijn of haar oog direct op fruit, waarna de route wordt vervolgd langs groentesnacks, zuivel en gezonde broodjes. Ook hebben studenten altijd beschikking over water in de vorm van watertappunten. De minder gezonde producten zijn er nog wel in beperkte mate, maar niet op ooghoogte.

,,Het gaat erom dat leerlingen leren bewust met voedsel om te gaan. We vinden dat wij als school hierin ook een taak hebben. Met deze maatregelen willen we de jongeren zélf laten kiezen voor gezondere producten”, zegt Jaap van Bruggen, manager Facilitair Beleid bij ROC Friese Poort.

Broodvervangers

Ook studenten valt het op dat het aanbod veel gezonder is dan voorheen. ,,Dat is nu echt veel beter. Er is nu veel fruit en je kunt zelf gezonde broodjes samenstellen”, zeggen Anna Klaver en Marike Zondervan. Zij zouden zelfs nog wel meer gezonde broodvervangers in het assortiment willen, zoals salades.

ROC Friese Poort heeft haar schoolkantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. De gedachte is dat als studenten ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, dit hen helpt om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.