Kunsthuis SYB presenteert SYB Circles

Beetsterzwaag - In Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag is vrijdag 26 april van 14 tot 18 uur de kick-off van het nieuwe programma SYB Circles.

SYB Circles is het nieuwe programma voor jonge kunstenaars en denkers die willen onderzoeken welke vormen kunstkritiek en –beschouwing nog meer kunnen aannemen. Circles is een voortzetting van het in 2012 gestartte Schrijversprogramma van SYB, waarin jonge schrijvers in essays reageerden en reflecteerden op het werk dat tijdens de residencies werd geproduceerd.

De nieuwe generatie critici worden vrijdag 26 april voorgesteld tijdens de lancering van Circles, gevolgd door een lezing van Gert Wijlage (DeFKa, Assen) over de staat van de kunstkritiek en een collectieve schrijfsessie onder leiding van Lisa Reinheimer van het Domein voor de Kunstkritiek in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag.

In SYB Circles experimenteren kunstenaars en makers met andere media dan kritische teksten om tot een reflectie op een kunstproject te komen. Deze nieuwe beschouwingen kunnen de vorm aannemen van podcasts, dialogen, lees- en discussiegroepen of live events. Zo onderzoekt SYB welke rol verschillende nieuwe media kunnen spelen in het domein van de kunstkritiek.

Sinds 2012 heeft Kunsthuis SYB een Schrijversprogramma waarin schrijvers en critici reageerden en reflecteerden op het werk dat tijdens de residencies werd geproduceerd. Veel oud-deelnemers aan het schrijversprogramma schrijven ondertussen voor landelijke kunsttijdschriften en kranten zoals Metropolis M en De Volkskrant.

Ook de nieuwe leden van SYB Circles worden elk aan een residency-project gekoppeld, en zullen in gesprek gaan met de kunstenaar om zo tot een nieuwe (vorm van) beschouwing te komen. Kritiek in de breedste zin van het woord helpt een kunstenaar vooruit, vergroot het inzicht in het eigen werk, daagt uit en inspireert. Critici, kortom, creëren context. Met SYB Circles verkent Kunsthuis SYB mogelijke vormen voor nieuwe kunstkritiek zonder daarbij de rol van de criticus uit het oog te verliezen. De resultaten van SYB Circles worden gedeeld met het publiek via de website en andere digitale kanalen van SYB.

Deelname: gratis, aanmelden via info@kunsthuissyb.nl

Maximum aantal deelnemers: 25

Voertaal: Nederlands

Het programma van Kunsthuis SYB wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Met dank aan de vrijwilligers van Kunsthuis SYB.