Drachtster basisscholen gaan voor zoveel mogelijk fietskilometers

Drachten - Kinderen uit groep 5 en 6 van verschillende Drachtster basisscholen springen van 19 april tot 31 mei op de fiets voor het fietsproject Doortrappen In Mei. De kinderen gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk fietskilometers te maken. Dit project is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland om kinderen zoveel mogelijk te laten oefenen in het verkeer.

De aftrap van het fietsproject Doortrappen in mei is maandagochtend om half elf op PCBO It Ambyld aan de Handwerkerszijde. Wethouder Robert Bakker geeft het startsein voor de leerlingen in groep 5 en gaat met hen in gesprek over verkeersveiligheid.

In totaal doen 250 kinderen mee van vijf basisscholen in Drachten. Veilig Verkeer Nederland roept deze kinderen op om samen met hun opa, oma, vader of moeder in deze periode zoveel mogelijk te gaan fietsen. Alle kilometers worden per klas opgeteld. De groep die gemiddeld het meeste aantal kilometers heeft getrapt, wint entreekaartjes voor Duinen Zathe. De superfietser, de leerling die het meest heeft gefietst van allemaal, wint bioscoopkaartjes voor De Bios Drachten.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Leuke prijzen winnen is leuk, maar dit project is vooral bedoeld om de kinderen te laten oefenen in het verkeer. Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers, ze kunnen situaties nog niet goed inschatten en weten soms niet goed welke verkeersregels gelden. Door fietskilometers te maken en samen met hun (groot)ouders te oefenen verbeteren ze hun verkeersvaardigheid. Erg belangrijk voor de kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot 10 jaar, want ze zullen steeds vaker zelfstandig op de fiets op pad gaan.

Om de kinderen tussentijds zoveel mogelijk te stimuleren om op de fiets te stappen, kunnen ze bij een bepaald aantal kilometers een beloning ophalen bij sponsoren in de regio. Zo kunnen ze een ijsje halen bij Paviljoen de Leyen in Rottevalle, een pannenkoek bij Baboeshka in Beetsterzwaag, naar de Naturij en hun (groot)ouders trakteren op een kop koffie bij Van der Valk.

Dit project is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Smallingerland, Provincie Fryslân en de sponsoren in de regio.